Земельні «хвороби»

21.05.2009
Земельні «хвороби»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Два тижні тому «Україна молода» повідомляла про резонансні події в Головному управлінні Держкомзему в Київській області. Нагадаємо, що керманич установи Андрій Іванюк несподівано пішов на лікарняний, разом із ним зникла і гербова печатка Главку, яку, за словами працівників управління, він мав звичку носити в кишені й нікому не давав. Відтак, виконувач обов’язків начальника Главку Юрій Вязьмітінов створив комісію з перевірки наявності печатки та у присутності свідків відкрив кабінет Іванюка. Печатку там так і не знайшли, натомість здивуванню членів комісії не було меж, коли вони побачили спеціалізовану дорогу апаратуру невідомого функціонування, комутовану з більшістю службових кабінетів.
Наразі печатку й досі шукає міліція, а Служба безпеки досі (!) проводить експертизу вилученої техніки, схожої на апаратуру аудіо– і відеофіксації, що використовується спецслужбами лише з дозволу суду. І це при тому, що вона перебувала в робочому стані, а вся мережа йшла на дев’ять кабінетів, а також на жіночу та чоловічу вбиральні, де також стояли «жучки» та міні–камери. При цьому пан Іванюк ситуативно з’являється на робочому місці, але, за словами пана Вязьмітінова, відмовляється надати керівництву Держкомзему лікарняний лист. Натомість на адресу працівників управління лунають погрози та вимоги виконувати усні (у тому числі по телефону) вказівки «хворого» керманича.

«Я тут цар і бог!»

У розпорядженні «УМ» є копія колективного звернення трудового колективу Головного управління Держ­комзему на Київщині на ім’я голови Державного комітету України із земельних ресурсів Олега Кулініча (звернення також спрямовано до Генпрокуратури та прокуратури Святошинського району столиці), яке підписали, окрім в. о. начальника Главку пана Вязьмітінова, ще й дванадцять керівників управлінь та відділів, а також головні спеціалісти установи.

У зверненні працівники повідомляють, що «останні два місяці стало неможливо працювати та виконувати свої посадові обов’язки» через те, що їхній керманич пан Іванюк, який до лікування мав можливість за допомогою джойстика відстежувати, що роблять і про що говорять його підлеглі, почав погрожувати їм розправою та звільненням, якщо вони не виконуватимуть його протиправні вказівки. Колишній працівник СБУ Іванюк (бува, не звідси його обізнаність у дорогій «прослушці»), нібито напряму говорить підлеглим про свої зв’язки у правоохоронних органах. Мовляв, нічого незаконного з мого боку не доведете, а будете опиратися моїм забаганкам, на вас ще й кримінальну справу заведуть.

«Іванюк А. А. шляхом залякування постійно наголошує на тому, що для нас, працівників Головного управління, він начальник і бог, і ніхто не має права виконувати вказівки Держкомзему, Кабінету Міністрів України, Президента України, народних депутатів та інших без його згоди на те, — зауважують автори колективного звернення. — Він постійно розмовляє на підвищених тонах із використанням ненормативної лексики та переважно у стані алкогольного сп’яніння, що дуже пригнічує колектив, особливо приводить у паніку працівників–жінок».

І далі: «Головне управління очолює начальник, якого постійно немає на робочому місці, а прийом «потрібних громадян» проводить у різних кафе та ресторанах, а щодо інших осіб Іванюк А. А. не проводив особистий прийом уже понад два місяці. Фактично працівники Головного управління змушені працювати в інтересах певного кола осіб, тобто Іванюка А. А. та «компанії», та виконувати різноманітні протиправні, не пов’язані з виконанням посадових обов’язків, вказівки».

Автори колективного звернення наголошують, що ці «дії Іванюка А. А. та окремих осіб свідчать про перевищення ними повноважень, дискредитують державний орган, в якому вони працюють, і порочать честь і гідність державних службовців». Відтак просять «негайно здійснити ретельну перевірку виконання Іванюком А. А. покладених на нього як начальника Головного управління Держкомзему в Київській області обов’язків», а на час перевірки відсторонити Іванюка А. А. від виконання обов’язків і вжити заходів щодо захисту працівників Головного управління від його протиправних дій.

Проекти не рухаються, мільйони втрачаються

Нагадаємо, що у попередній публікації щодо стану справ у земельному Главку Київщини «УМ» повідомляла, що лише за перші тижні вимушеного лікування пана Іванюка нинішнє керівництво установи встиг­ло видати більше п’яти тисяч(!) земельних актів сільським жителям Броварського, Бориспільського, Богуславсь­кого та Фастівського районів. Учора в. о. начальника Главку пан Вязьмітінов повідомив «УМ», що наразі кількість земельних актів, виданих так званій «соціальній групі» — сільським пенсіонерам, учителям, медикам тощо, перевалила вже за десять тисяч! До цього часу тяганина з видачею трударям села земельних актів в окремих випадках тривала більше двох років!

Люди неодноразово пікетували земельний Главк на Серповій, скаржилися на дії чиновників Президенту і керманичам уряду, але справа не зрушила з місця, доки над паном Іванюком не почали «згущатися хмари» і він терміново «захворів». Якою ж була причина тяганини? Люди кажуть, що від них вимагали хабарі та відмову від частини земельних ділянок на користь посадовців. «Простій бабусі з села ставили чітку вимогу: сто доларів за пай», — неофіційно зазначають у Держкомземі. Але наразі цю порочну практику, принаймні на Київщині, порушено, а робота з видачі людям актів триває.

Більше того, у нещодавній доповідній записці на ім’я голови Держкомзему Олега Кулініча (копія якої є у розпорядженні «УМ»), в. о. начальника земельного Главку Київщини Юрій Вязьмітінов інформує керівника, що «в результаті проведеної внутріш­ньої перевірки щодо дотримання ГУ Держкомзему в Київській області вимог чинного законодавства України... було виявлено низку порушень». Перш за все йдеться про перевищення строків проведення державної експертизи.

«З наданих усних пояснень спеціалістів відділу державної землевпорядної експертизи Головного управління, експертиза в зазначених нижче проектах землеустрою була проведена в передбачений законодавством строк та з відповідними висновками зазначені проекти землеустрою були передані на затвердження до начальника Головного управління Іванюка А. А., але з невідомих причин до цього часу висновки не затверджені, що є грубим порушенням чинного законодавства України», — зазначається у доповідній записці. А це, згідно з переліком, п’ятнадцять проектів землеустрою та приватизації. Виникає запитання, чого чекав пан Іванюк, чому не підписував і не ставив печатку на готових документах?

Мало цього, як зазначає пан Вязьмітінов, паном Іванюком «не затвердженні звіти про експертну грошову оцінку, у зв’язку з чим місцевим бюджетам зокрема та державному бюджету в цілому завдано збитків у розмірі майже 7 млн. грн». Відтак «вищенаведені дії Іванюка А. А. свідчать про використання наданих йому державою повноважень для задоволення власних потреб та інтересів окремих, визначених, осіб».

Варто відзначити, що перевіркою Держкомзему виявлені й інші порушення. Зокрема, вимоги Земельного кодексу було порушено під час підготовки проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення земельних ділянок з ведення особистого селянського господарства на ведення садівництва (класична схема для створення котеджного містечка) на території Любимівської та Абрамівської сільських рад Вишгородського району Київщини. Наразі висновки державної експертизи за цими проектами землеустрою скасовано наказом в. о. начальника Юрієм Вязьмітіновим.

Перевірка діяльності земельного Главку Київщини Держкомземом триває.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>