Прощавай, Мюнхаузене...

21.05.2009
Прощавай, Мюнхаузене...

Олег Янковський. (з сайту www.teatr.ru.)

Інформація про погіршення здоров’я провідного актора почала з’являтися наприкінці минулого року. ЗМІ повідомляли, що у 65–річного актора діагностували рак підшлункової залози.

Як повідомило РІА «Новости» з посиланням на представницю театру «Ленком», Олег Янковський помер учора вранці у лікарні. Учора Марк Захаров, керівник «Ленкому», заявив, що смерть Янковського стала «вбивчим ударом» по театру. «Ми сподівалися на одужання до останнього моменту. Олег Іванович тримався мужньо, грав у виставах, коли, можливо, і не можна було грати, і робив це неймовірно. Він прощався зі своєю професією і театром», — сказав РІА «Новости» Захаров. Нагадаємо, що в середині лютого після лікування Янковський повернувся на сцену і ще зіграв у одній із прем’єр «Одруження».

Для нас він, перш за все, актор — великий, незрівняний, такий, якого раз побачивши, забути не можеш. Але для самого Олега Івановича театр і кіно не були єдиним і не найбільшим щастям у житті. Своєю удачею й багатством він називав сім’ю: дружину Людмилу Зоріну, сина Філіпа, невістку Оксану Фандеру і двох онуків — Івана та Лізу. Людмилу Зоріну Олег Янковський зустрів у Саратовському театральному училищі: він був на другому, а вона — на третьому курсі. «Вона була красуня, руденька і неймовірно талановита. Дивитися на неї у Саратовський драмтеатр ходило все місто. А про мене говорили: «Чоловік Зоріної», — згадував актор в одному інтерв’ю.

У театр його привів випадок. Юний Олег мріяв стати футболістом, готувався до професії стоматолога, а навчатися пішов у театральне училище. За переказом, він випадково побачив оголошення на стовпі і вирішив піти дізнатися про умови вступу. А коли потрапив до директора закладу, той лише прізвище запитав і отримавши відповідь — «Янковський», повідомив, що зарахований. Згодом виявилося, що до училища був зарахований середульший з братів Янковських, який таємно мріяв про акторську професію. До слова, старший брат Олега — Станіслав — також актор, Російського театру в Мінську.

Робота в саратовському театрі йшла тихо й спокійно, допоки трупа не поїхала на гастролі до Львова. Сталося так, що в місцевому ресторані, куди зайшов пообідати Янковський, сидів режисер Володимир Басов та знімальна група майбутнього фільму «Щит і меч». І тут дружина Басова Валентина Титова звертає увагу на хлопця за сусіднім столиком: мовляв, він чудово підходить на роль Генріха Шварцкопфа. Цей, перший у житті Янковського фільм, і наступний — «Служили два товариші» — стали його визнанням як актора. Пізніше Янковський згадував, що грав фашиста, а мріяв — білогвардійця. Ця роль мала би стати посвятою батьку — Івану Павловичу, штабс–капітану лейб–гвардії Семенівського полку, польському дворянину, який наприкінці 1930–х був висланий із сім’єю до Казахстану, а згодом загинув у таборах ГУЛАГу. Там у Казахстані, у містечку Джезказган 23 лютого 1944 року і народився Олег Янковський.

У 1973 році актор прийшов у московський театр ім. Ленінського комсомолу («Ленком»), де працював до останнього. Його режисерами були Марк Захаров і Андрій Тарковський. Саме про них, віддаючи данину й іншим майстрам, найбільше згадував у своїх інтерв’ю Янковський. Ще одним знаковим режисером у житті актора став український режисер Роман Балаян. На початку 1980–х він зняв картину «Польоти уві сні і наяву» з Янковським у головній ролі (за неї актор отримав Держпремію СРСР). У 2007–му вийшло «продовження» фільму — «Райські птахи». Картина удостоїлася кількох премій, але не набула такого розголосу, як перша.

Фільмографія актора нараховує понад 70 картин (зокрема «Звичайне чудо», «Мій ласкавий і ніжний звір», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Той самий Мюнхаузен», «Закоханий за власним бажанням»). У нього було безліч нагород, найважливішою з яких він називав звання народного артиста СРСР. До слова, Янковський став останнім актором Союзу, який отримав цю відзнаку.

Церемонія прощання з актором відбудеться у п’ятницю, 22 травня, у театрі «Ленком» об 11–й год. за московським часом. Відспівування пройде у храмі Миколи Чудотворця у Хамовниках. Поховають Олега Янковського на Новодівичому цвинтарі 22 травня.

СПОГАД

Роман Балаян: Присутність Янковського у кадрі несла більше, ніж сама роль

«Тільки після дев’яти днів», — такою була відповідь Романа Балаяна на телефонний дзвінок «УМ» із проханням сказати прощальне слово про Олега Янковського. Смерть друга дуже вразила його, тому він відмовляється від будь–яких контактів зі ЗМІ. Поважаючи горе режисера, «УМ» друкує його відгук про Олега Янковського, зроблений раніше.

«Харизма Янковського, масштаб його особистості й таланту такі, що присутність його у кадрі несе набагато більше, ніж сама роль. У його мовчанні, а здатністю тримати паузу володіють мало акторів, завжди є тайна — недомовленість, багатозначність, аристократизм і глибина», — говорив Роман Балаян у одному з інтерв’ю РІА «Новості».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>