Розбирання і розблокування

15.05.2009
Розбирання і розблокування

Комуністи радяться, як вийти зі скандалу з фактичною підтримкою ними міністра–скандаліста. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Юрій Луценко досі залишається міністром внутрішніх справ, а Верховна Рада все одно запрацювала. Щоправда, ненадовго — відкривши вчора пленарне засідання, перший заступник Голови ВР Олександр Лавринович (він залишився за головного на час відрядження Володимира Литвина до Санкт–Петербурга) одразу ж його закрив, до сьогодні. Бо вимога Партії регіонів залишається незмінною: вона не розблокує президію доти, доки в парламенті не набереться достатньо голосів за відставку Луценка. А хвилина «роботи» була потрібна ПР для того, щоб спростувати звинувачення коаліції, ніби справжньою метою блокування є зовсім не звільнення Луценка з МВС, а 30–денний «простій» Верховної Ради як підстава для її розпуску.

Німці надали докази і спростували слова Луценка

Тим часом, як заявляють «регіонали», Посольство Німеччини в Україні вже передало Верховній Раді документи щодо інциденту за участю українського міністра в аеропорту Франкфурта–на–Майні. Напередодні речник франкфуртської поліції Юрген Лінкер в ефірі радіо «Німецька хвиля» пообіцяв, що прокуратура ФРН негайно надасть українській стороні відповідну інформацію — протокол затримання, свідчення та дані про завдані правоохоронцям тілесні ушкодження. Німці пішли назустріч Україні, хоча офіційна процедура правової допомоги могла тривати кілька тижнів.

За словами пана Лінкера, у німецької поліції немає сумнівів щодо складу злочину в діях Юрія Луценка. «Йдеться не лише про спротив органам правопорядку, а й про небезпечні тілесні ушкодження та образу гідності», — заявив речник поліції. Однак з огляду на те, що в міністра дипломатичний паспорт, прокуратура ще вагається, чи передавати цю справу до суду.

На твердження Луценка, що поліцейські хапали його сина за прооперовану шию (хлопцеві оперували злоякісну пухлину щитовидної залози), речник правоохоронців зауважив: «Поліцейські просто так за шию нікого не хапають».

У Міністерстві внутрішніх справ федеральної землі Гессен спростували твердження Юрія Луценка про те, що представник гессенської поліції ще в аеропорту попросив у нього вибачення за дії підлеглих. «Віце–президент земельного управління поліції Гюнтер Гефнер не вибачався перед Луценком, бо для цього не було жодних підстав», — сказав «Німецькій хвилі» речник МВС землі Гессен Міхаель Бусер.

Тепер папери, які надійшли від німецької поліції, вивчатиме Верховна Рада. Якщо станом на сьогодні фракції досягнуть згоди щодо відставки Луценка, то, не виключено, парламент запрацює вже в нормальному режимі. Як повідомив журналістам один із керівників Партії регіонів Олександр Єфремов, у документах «підтверджується, що наша делегація (під час інциденту в аеропорту Франкфурта) була у стані сп’яніння».

Якщо повідомлення німецьких ЗМІ про те, що керівник МВС України в нетверезому стані бився із поліцейськими, справді підтвердяться, то, не виключено, за відставку Луценка проголосують і його колеги по коаліції. Принаймні БЮТівець Сергій Міщенко вчора не виключив такого розвитку подій. «Якщо в документах буде підтвер­дження того, що сталося у Франкфурті, то Юрію Віталійовичу самому потрібно буде нас просити, щоб його відправили у відставку», — зауважив нардеп.

Симоненко знову лізе битися?

Наразі в парламенті тривають консультації. Про те, в якому режимі вони проходять, можна судити з інформації, яку з посиланням на «стовідсотково» надійні джерела наводить у своєму інтернет–блозі депутат ВР попередніх скликань Михайло Бродський. За його даними, на одній із нарад у спікера «регіонал» Борис Колесников запитав, хто голосуватиме за відставку Луценка. Лідер комуністів Петро Симоненко сказав, що його фракція не голосуватиме, поки не розбереться в суті подій, бо не хоче втручатися в «боротьбу кланів». «На що Колесников каже: у нашій країні є два клани — міліцейські генерали і фракція КПУ в парламенті»; і комуністам не варто виступати за впровадження смертної кари за хабарі, щоб не бути страченими в першу чергу, переказує Колесникова Бродський. Після цього, за даними екс–депутата, обурений лідер КПУ нібито запропонував «регіоналу» вийти в коридор і розібратися «по–чоловічому».

А поки парламентарії розбираються у наданих німецьких документах і між собою, Комітет ВР з питань державного будівництва ухвалив рішення пропонувати парламенту звернутися до Кабінету Міністрів із проханням тимчасово відсторонити Луценка від виконання обов’язків міністра.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Президент Віктор Ющенко вважає, що Юрій Луценко має піти у відставку. «Зробила людина такий учинок, є крок, який близький до [порушення норм] моралі і суспільних вимог — відставка... Люди, які працюють, перш за все, із захисту права, повинні бути поза підозрою», — сказав глава держави в інтерв’ю телеканалу «1+1».

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, яка довго не коментувала інцидент із Луценком, має інакший погляд на подальшу долю свого соратника по коаліції, ніж Президент. Глава уряду поставила під сумнів повідомлення ЗМІ щодо бійки в аеропорту Франкфурта. За словами Тимошенко, син Луценка, який лікується від онкологічного захворювання, не міг уживати алкоголь, «і вже ця неправда ставить під сумнів усю цю інформацію». «Я не хочу захищати поведінку міністра, але вважаю, що кожен батько мав захистити свою дитину, особливо таку хвору. І те, що з цього на рівному місці зробили шоу, це просто аморально, — каже Тимошенко. — Але якщо Партія регіонів хоче голосувати за відставку міністра, то хай виносять це питання і голосують, якщо в них вистачає голосів».