Ступку — у президенти

15.05.2009

«Це була моя мрія — щоб у Київ приїздили цікаві люди. А що з цього вийде, не знаю», — так представив новий український кінофестиваль його президент Богдан Ступка. Київський міжнародний кінофестиваль не конкуруватиме з «Молодістю» (оскільки представлятиме режисерів, що вже відбулися), але претендує на велич Каннського чи Берлінського. Принаймні таке враження склалося у журналістів, які вчора були присутні на презентаційній прес–конференції. Здається, організатори форуму ще самі собі чітко не окреслили мету і рамки події. Проте вже спробували голосно про себе заявити. Так, спеціальним гостем фестивалю буде Пітер Грінуей, який привезе на відкриття свою останню картину «Рембрандт: Я звинувачую», журі конкурсної програми очолить польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі, а серед гостей будуть: Марк Рудинштейн, Леонід Ярмольник, Михайло Єфремов, Руслана Писанка та інші знаменитості українського й російського кіно.

У конкурсній програмі змагатимуться 37 фільмів із понад 25 країн світу, більшість з яких уже побували на інших фестивалях. Україну представлятимуть дві стрічки: «Таємничий острів» Володимира Тихого та «Контракт» Віри Яковенко. У позаконкурсній програмі такі категорії: «Персона» (зокрема, «ЧЕ» Стівена Содеберга), «Соціальний погляд», «Програма комедій», «День аргентинського кіно». Обіцяють показати стрічку Мадонни «Я є, тому що ми є». Церемонії відкриття та закриття відбудуться у Театрі Франка, картини демонструватимуть у кінотеатрі «Жовтень» та Будинку кіно. А от конкурсну програму можна буде переглянути тільки обраним: вхід на ці сеанси, на відміну від тієї ж «Молодості», буде за запрошеннями. Як пояснив продюсер фестивалю Федір Крат, режисери картин бояться піратських копій.

Спеціальними подіями стануть майстер–класи та «круглі столи». Інформацію про вартість та підтримку такої недешевої події організатори наразі приховують і обіцяють розкрити перед самим відкриттям. Як — і про нагороди, які даватимуть у дев’ятьох номінаціях.