Як тигри на татамі

29.04.2009
Як тигри на татамі

На континентальному форумі, який завершився у Тбілісі, українці під зливу медалей не потрапили, але й задніх очікувано не пасли. На татамі змагалися по сім наших чоловіків та жінок, і троє з цієї когорти зійшли на п’єдестал. Завдання було ускладнене швидкоплинністю турніру — чемпіонат тривав лише три дні через політичну нестабільність на Кавказі.

«До Грузії ми повезли молодих спортсменів — їхній середній вік становить 22 роки. Виступом команди задоволені», — оцінює результати українців державний тренер із дзюдо Володимир Походенко. Ще б пак, адже востаннє три нагороди на подібному форумі наша держава здобувала ще в 2002 році, після чого обмежувалася одним–двома медальними місцями.

Компліменти фахівця, у першу чергу, стосуються Володимира Сороки (вагова категорія — до 73 кг), Георгія Зантараї (60 кг) та Марини Прищепи (78 кг) — саме вони й стали призерами. Державний тренер каже, що нагороди вибороли ті атлети, від яких цього й очікували. Хоча, щиро кажучи, були й певні сподівання на вищі результати.

Першу медаль у Грузії серед найлегших чоловіків нам приніс киянин Зантарая. На шляху до фіналу він почергово розбирався з чехом Павелом Петриковим, британцем Джеймсом Міллером та господарем турніру Нестором Гергіані. А от у вирішальній сутичці 21–річний Зантарая програв росіянину Арсенові Галстяну й задовольнився «сріблом». Ця нагорода стала для Георгія першою на чемпіонатах Європи серед дорослих.

Такий же результат показала Марина Прищепа, яка до фіналу здолала італійку Ассунту Галлеоне та француженку Селін Лебрун. Утім у завершальному двобої киянка поступилася іспанці Естер Сан Мігель, яка на Олімпіаді в Пекіні була п’ятою. Раніше на континентальних першостях Марина не піднімалася вище третього місця.

А найуспішніше серед українців виступив ще один представник столиці —Сорока. Володимир почав турнірну боротьбу з перемоги над грузином Георгієм Георгієвим, потім пройшов поляка Кшиштофа Вілкомирського та угорця Аттілу Унгварі. У фіналі наш співвітчизник у чудовому стилі здолав голландця Декса Елмонта усього за 47 секунд! Цікаво, що Володимир уже здобував золоту нагороду в грузинській столиці: в січні він тріумфував тут на етапі Кубка світу.

У підсумку українські дзюдоїсти посіли третє командне місце, здобувши три медалі. Керівництво збірної називає це справжнім успіхом. Наші атлети пропустили вперед тільки росіян та французів. У збірної Росії вісім медалей (5 золотих + 1 срібна + 2 бронзові), а в команди Франції — чотири (2+0+2). Усього в Тбілісі змагалися дзюдоїсти з 39 країн світу.