Червонознаменний округ

25.04.2009

Запоріжжя буде у «червоному вогні»?

Позавчора сесія Запо­різької обласної ради солідаризувалася з колегами міськради — підтримала пропозицію місцевих комуністів прикрасити до Першотравня прапорами Радянського Союзу будівлі держустанов та вулиці краю. (Нагадаємо, піонерами були депутати міськради, котрі таке рішення проголосували ще на сесії 16 квітня).

Відтак не лише 1 травня, а й на День перемоги й у дні визволення міст і сіл області від фашистів над населеними пунктами залопотять серпасто–молоткасті знамена. Депутати облради не лише дозволили це робити комуністам, а й рекомендують запасатися стягами всім підприємствам, організаціям і закладам регіону.

Мало втішає, що це питання до порядку денного було внесене лише 71–м. А 72–м, до речі, вирішено гучно відзначити в області ще й чергову річницю Ленінської комуністичної спілки молоді України.

Залопотять — якщо «спатиме» прокуратура. Тиждень мав для висновків, приміром, прокурор Запоріжжя Олександр Черепаха, однак… Й учора автор цих рядків не зміг одержати у поважній інстанції жодних коментарів: перші особи були якщо не в міськвиконкомі, то на колегії обласної прокуратури, яка аналізувала дотримання законодавства в дорожньому господарстві регіону; вимкненим був телефон і прес–секретаря прокурора області. Не виключено, що й обласна прокуратура «не помітить» наруги у засиллі в козацькому краї символіки вже не існуючої держави.

Усі проти «червоних», навіть самі «червоні»

Рішення Прилуцької міськради, згідно з яким під час святкування Дня перемоги в Прилуках на будівлях держустанов можуть бути вивішені червоні прапори, місцеві патріоти називають провокацією. Дивно, але за таке рішення проголосували навіть «демократичні» БЮТівці — повним складом фракції. Що це як не прояв подвійної моралі? Хоча люди таким вивертам уже й не дивуються — усі ті «демократи» 20 років тому носили червоні партійні квитки й співали оди Брежнєву й Москві.

Обласна організація ВО «Свобода», яка першою жорстко відреагувала на демарш місцевих депутатів, нині приймає чимало звернень громадян із проханням «втихомирити» прилуцьких «слуг народу». Днями «Свобода» звернулася до правоохоронних органів, до прокуратури області з вимогою надати правову оцінку діям місцевих депутатів. «Свободівці» заявляють, що в першу чергу керуються нормами національного законодавства (стаття 20 Конституції України), де чітко вказано, що є державною символікою України. «Ми боремося не проти солдатських могил чи ветеранів тієї війни, ми насамперед відстоюємо національні інтереси — під червоними прапорами люди помирали в часи Голодомору, — висловив своє обурення у розмові з «УМ» лідер Чернігівських «свободівців» Андрій Міщенко. — Під тими ж прапорами гинули мільйони українців у часи Другої світової війни, але вони боролися за Україну, за свої родини й за рідну землю. Як у такому разі потрібно сприймати подібні витівки осіб, яким народ делегував обов’язки представляти свої інтереси у владі? На нашу думку, це чітко спланована провокація, ба, навіть спроба державного перевороту. Уявімо, приїжджають у Прилуки іноземні туристи й бачать на державних установах «совкові» прапори. Що перше спадає на думку? У місті «червоні»?».

Ще в кількох районах Чернігівської області також були спроби винести питання щодо комуністичної символіки, але там навіть комуністи відмовились від цієї ідеї, визнавши її надто провокативною. Відтак давнє козацьке місто Прилуки, як це не прикро, наразі лишається єдиним, де вдалося реанімуватися червоному прапору.

Водночас викликає подив поведінка органів влади Чернігівщини. «УМ» попросила прокоментувати рішення міськради Прилук у обласній прокуратурі, в обов’язках якої стежити за дотриманням українського законодавства, та назвати ті правові заходи, до яких уже мали би вдатися правоохоронці. На жаль, навіть через тиждень після скандального рішення у відповідь ми почули лише сухе: «Питання вивчається».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>