Пані генерал

24.04.2009

Учора на вулиці Банковій двадцять одним артилерійським залпом салютували генерал–губернатору Канади Мікаель Жан, яка у почті свого чоловіка Жана–Даніеля Лафонда прибула до України на запрошення Віктора Ющенка. Це візит–відповідь на відвідини українським Президентом Канади наприкінці минулого травня. У столиці пані Жан провела переговори з Президентом Ющенком та Прем’єр–міністром Тимошенко і завтра відбуде до Львова. Загалом візит розрахований аж на п’ять днів. Такий «затяжний» політичний вояж — давно помічено — можуть собі дозволити VIP–гості, посада яких передбачає церемоніальні функції.

Прикметно, що генерал–губернатор відразу після офіційних переговорів у Будинку Городецького пішла покласти квіти до Меморіалу жертвам Голодомору 1932—33 років. Адже Канада — одна з перших країн світу, яка визнала голодомор геноцидом. До речі, генерал–губернатор Канади стала першою з високих зарубіжних гостей, хто поклав квіти до новоствореного на Дніпрових пагорбах Меморіалу (раніше жертв Голодомору вшановували біля стели, що на Михайлівській площі).

Віктор Ющенко щиро дякував Канаді за цілим списком добрих справ — і за зусилля, покладені Оттавою на визнання у світі трагедії Голодомору, і за сприяння входженню нашої держави в НАТО, і за технічну допомогу різного напряму, насамперед щодо будівництва «саркофагу» над четвертим блоком ЧАЕС, і за безліч гуманітарних проектів, зокрема діяльність в Україні канадського фонду «Діти Чорнобиля», Міжнародного благодійного фонду «Нове покоління» (він опікується дітьми–сиротами) тощо.

Домовлено, що за підсумками нинішніх переговорів Україна та Канада підпишуть Дорожню карту. Це рамковий документ, який, за словами Віктора Ющенка, «передбачає співпрацю у всіх сферах і на всіх рівнях».