Книжкове свято

24.04.2009
Книжкове свято

Дмитро і Віталій Капранови другий рік поспіль організовують письменницький автопробіг. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Біля «Києво–Могилянської книгарні» у Всесвітній день книги зібралися письменники на чолі з братами Капрановими на горбатому зеленому кабріолеті. Різницю з попереднім письменницьким автопробігом центральними вулицями Києва відчутно відразу. На повну грають козацькі марші, брати у вишиванках та й письменники при нагоді причепурилися нівроку. Минулого року вони приклеювали меморіальну дошку з хрестом на закритих дверях книгарні, а цього — з білими квітами і шампанським дебютант у літературі Антон Санченко привітав працівників із першими відвідувачами. За словами організаторів, сенс пробігу в тому, щоб наступного 23 квітня було відкриття книгарні «Мистецтво» на Хрещатику, 26, біля якої письменники хвилиною мовчання вшановували колег, які пішли із життя.

 

Щоб депутати з’явилися з книжками

Брати Капранови з ватагою авторів (Дмитро Лазуткін, Тарас Федюк, Сергій Пантюк, Ірен Роздобудько, Світлана Поваляєва, Борис Гуменюк, Дмитро Стус, Антон Санченко, Сашко Лірник) мали намір власноруч передати депутатам відкритого листа з проханням зробити Всесвітній день книги офіційним святом. Оскільки вулиця Грушевського того дня була перекрита, депутати пообіцяли прийти в комітет до Капранових і розглянути їхню пропозицію.

«Ми будемо їздити Україною і відкривати книгарні знов. Повинна бути мода у цей день піти в книгарню і купити книжку, дітям почитати. Це найдешевша розвага. Купуєш книжку за 40 гривень і на два тижні маєш прекрасне чтиво, де набагато більше працює уява, ніж у кіно», — каже Дмитро Капранов.

Письменник, редактор сайту «Інша література» Сергій Пантюк додає, що День книги з кожним роком має ставати все радіснішим. «У продаж вийшли електронні книжки, підростають молоді письменники. За літо хочу видати кілька книжок авторів двотисячників. Хотілося б, щоб 23 квітня у Києві щороку відкривалася нова книгарня. Для нас це великий день».

Для Дмитра Стуса це не професійне свято, а більше поклик іти за компанію. «Письменник — не професія. На книжках не заробиш. Кожен із нас має іншу серйозну роботу, а пише для душі. Прийшов підтримати не так пропозицію, щоб Всесвітній день книги визнали офіційним, як приєднатися до бурхливої енергії братів Капранових», — із ноткою суму зізнається Стус.

Видавці з ринку — книгарням легше

Економічна криза українським видавництвам тільки на руку. У цьому в День книги запевняв Олександр Афонін, голова Асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів. На сьогодні у книгарнях — 30 відсотків книжок, виданих в Україні. До кінця року, якщо будуть доступні кредитні ресурси, українська книжка перевищуватиме 50 відсотків. Це унікальний шанс усунути основного конкурента на українському ринку — російських видавців, які займають 70 відсотків полиць у книгарнях. «Поставки російської книжкової продукції знизилися у сім–вісім разів. Близько 55 відсотків українських видавництв майже наполовину зменшили кількість назв і накладів продукції, 25 відсотків — зберегли їх на минулорічному рівні, а 15 відсотків видавців навіть збільшили. Економічну кризу для українського книжкового ринку ми називаємо моментом очищення. Книжкові російські магнати банкрутують, а ми тим часом маємо зайняти їхню нішу на ринку», — підсумовує Афонін опитування, проведене Асоціацією книговидавців і книгорозповсюджувачів.

Виявляється, книга теж має властивість старіти. Якщо це не бестселер, її життя на ринку триває від двох тижнів до місяця. У книгарнях вона живе до восьми місяців. Якщо за цей час книгу ніхто не купив, вона втрачає свою вартість. Із лютого 2009 року життя літератури продовжилося майже вдвічі. Менше купують, менше випускають — відповідно на полицях переважають старі книги.

«На 70 відсотків стали менше купувати кольорові видання, які коштують від 150 гривень. Лише у грудні 2008 року продаж дорогих книг зріс на 152 відсотки. Люди почали купувати подарунки у книгарнях, на дорожчі речі у них не вистачало грошей, — каже Костянтин Клімашенко, власник мережі «Книжковий супермаркет».

Із метою пожвавлення реалізації «КС» до свого 15–річчя просуває декілька проектів. У планах відкриття кількох невеликих книгарень — введення накопичувальної дисконтної картки від п’яти до 15 відсотків. Роздано вже 100 тисяч, до кінця року буде 250. Незабаром починається акція «Шалений травень», де кожен зможе купити книжку зі знижкою 15 відсотків. Якщо до цього часу на руках буде дисконтна картка, тоді додаватиметься її номінал. «Ми розраховуємо, що на свята значно менше людей поїде за кордон. А вдома кращий спосіб розваг — це книга», — додає Клімашенко.

Тоді як у книгарнях і видавництвах вишукують варіанти, щоб не потрапити під колеса банкрутства, Державна акціонерна компанія «Укрвидавполіграфія» з кожним днем тільки розквітає. Її керівник Василь Продан каже, що, незважаючи на те, що папір і поліграфічні матеріали купують за валюту, книги їхнього підприємства стали дешевшими та якіснішими. «У нашу компанію входить 30 акціонерних державних товариств, із них п’ять найбільших книжкових фабрик. Друкуємо 75 відсотків усіх книжок. Для українських видавців надаємо 20–відсоткову знижку на поліграфічні послуги. Із купівлею німецького обладнання змогли книгам надати кращу якість, яка є єдиною на теренах країн СНД. Отримали ліцензію у компанії «Волт Дісней» на друкування їхніх книжок в Україні. У нас укладена угода на друкування австрійських книжок в Україні та експорт цих книжок в Австрію. За останні роки в історії поліграфічної галузі такого ніколи не було», — хвалиться Продан.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>