Україна. Футбол. Перезавантаження

18.04.2009
Україна. Футбол. Перезавантаження

Антигерой Парижа, кіпер Ландро, відправляє м’яч собі в ворота. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Гостра конкуренція трьох українських клубів у цьому сезоні породила не лише додаткову інтригу в національному чемпіонаті, а й принесла нам нечуваний успіх на європейській арені. «Динамо» та «Шахтар» наввипередки змагалися у чвертьфіналі Кубка УЄФА і, розбивши французів, таки дійшли до очного протистояння за крок до фіналу — другого для представників України.

Усім миром

«А що, сьогодні в Києві футбол?», — висунувшись із вікна розкішного авто, спитала білявка двох хлопців, які крокували вулицею з українськими прапорами на плечах ще на дальніх підступах до стадіону. Справді, позавчора столиця пережила футбольний ажіотаж, якого не бачила вже давно. Забивши всі місця на динамівській арені, кілька тисяч фанатів розташувалися і за секторами, і за парканом Маріїнського парку, а дехто навіть позалазив і на дерево. Чемпіон Європи з важкої атлетики Ігор Шимечко, який цього дня давав прес–конференцію, не тільки відповідав на питання журналістів, а й сам цікавився їхньою думкою про шанси «Динамо» на півфінал.

Попри те, що «біло–сині» не програли в гостях «ПСЖ», їхнє завдання — переграти французів за сумою двох матчів — здавалося складнішим, ніж у «Шахтаря». Адже «гірникам» у портовому Марселі треба було лише вберегти здобуте в Україні. У Києві через травми не вийшли на поле захисник Михалик і форвард Кравець. Утім вилікувався гвінеєць Бангура, і саме він заклав фундамент перемоги динамівців. Пресинг на половині поля гостей став для них сюрпризом, а перехоплений м’яч темношкірий форвард сильно спрямував низом у кут воріт.

Можливо, якби двома хвилинами пізніше Луїндула послав м’яча головою не в штангу, а в сітку за спиною Богуша, гра пішла б за іншим сценарієм. А так головні рядки в нього вписав кіпер парижан Мікаель Ландро. Спочатку він чудернацьким чином переправив шкіряну кулю, запущену над його штрафним майданчиком, собі за спину. У другому ж таймі Ландро відбив потужний удар Алієва зі штрафного просто на Вукоєвича, й хорватові залишалося тільки довершити розгром колись грізного клубу.

Спалах активності «Парі Сен–Жермен» у середині матчу, кілька ударів Оро й Сесеньйона повз ворота не зламали впевнені дії «Динамо». Після 10–річної перерви кияни знову вийшли до півфіналу єврокубка.

Слон і Моська

До Марселя «Шахтар» прибув із невеличкою кадровою втратою, хоча і в ранзі фаворита. На полі «Велодрому» через дискваліфікацію не з’явився захисник Микола Іщенко — його очікувано замінив Олександр Кучер. Допомагати задній лінії мав «опорник» Ігор Дуляй, який не грав у донецькому поєдинку. Поява серба не викликала сумнівів у планах гостей — Мірча Луческу намагався утримати позитивний результат, здобутий тиждень тому в рідних стінах.

Марсельці одразу кинулися атакувати ворота Андрія П’ятова. Стартові півгодини гри кіпер збірної України тільки й робив, що обливався потом під обстрілом французьких футболістів: лише в першому таймі вони з десяток разів цілили по воротах.

«Шахтар» за всю першу половину матчу завдав єдиного удару в «рамку», яку захищав Стів Манданда. Але який! Фернандіньйо лівим флангом увірвався до штрафного майданчика «Марселя», пройшов до лицьової лінії і пробив лівою ногою практично з нульового кута. Воротар господарів, здавалося, готувався до прострілу, тому більше думав про перехоплення. Уболівальники зі стажем у схожих епізодах згадують гол Марко ван Бастена збірній СРСР у 1988 році. Тепер в українських фанатів може з’явитися новий еталон такого несподіваного завершення атаки.

Єдине, на що спромоглися господарі, то це зрівняти рахунок — під завісу першого тайму хавбек збірної Франції Хатем Бен–Арфа з другої спроби розстріляв П’ятова зблизька. А от заключна частина поєдинку викликала асоціації з байкою «Слон і Моська» Івана Крилова, хай дарують читачі за таке порівняння. Марсельці за інерцією продовжували атакувати, на що донеччани відповідали спокійним і впевненим захистом, інколи відмахуючись контр­атаками. Подумки вони вже були у півфіналі.

У середині другого тайму марність атакуючих потуг зрозумів і наставник «Марселя» Ерік Ге­ретс, який замінив Матьє Вальбуену — одного з найактивніших у його команді. Бельгійця можна зрозуміти: двобій програний, а попереду ще боротьба за чемпіонство у першості Франції.

А «Шахтарю» саме контратаки принесли може десь і нелогічну, але від того не менш цінну перемогу. На останній доданій хвилині свій шанс таки використав Луїс Адріано, який змарнував стільки моментів у Донецьку. Тепер же вихід сам на сам із Мандандою завершився голом — воротар ганебно пропустив м’яч поміж ногами. За весь матч гості завдали лише два удари у площину воріт «Марселя», й обидва виявилися голевими.

Україна — сьома в Європі!

Чергові перемоги наших клубів «на Європі» дозволили Україні піднятися в таблиці коефіцієнтів УЄФА одразу на сьоме місце, обійшовши Румунію й Голландію. Причому за показниками сезону 2008/09 українські команди наразі посідають перший рядок, випереджаючи навіть Англію!

Збільшувати доробок вони продовжать у півфіналах і фіналі Кубка УЄФА, де на «Шахтар» чи «Динамо» чекатиме переможець німецької дуелі між «Вердером» і «Гамбургом».

VIP–ЛОЖА

Міжнародний матч високого рівня в Києві викликав великий інтерес і серед політиків. Ложа почесних гостей стадіону «Динамо» рясніла обличчями представників влади, які розсілися в ній групами. Через це охоронці навіть журналістам не дозволяли проходити на свої робочі місця через верхній ряд сектору під VIP–трибуною.

У центрі, зрозуміло, розташувався нинішній президент України Віктор Ющенко; компанію йому склали спікер Верховної Ради Володимир Литвин і віце–прем’єр із питань Євро–2012 Іван Васюник. Трохи віддалік був народний депутат, екс–Голова ВР Іван Плющ. (Згадаємо, що тижнем раніше зустріч «ПСЖ» і «Динамо» в Парижі відвідав президент Франції Ніколя Саркозі). Неподалік від Ющенка сиділи керівник ФФУ Григорій Суркіс і перший президент незалежної України Леонід Кравчук.

У одному кутку VIP–трибуни за футболом стежили президент «Динамо» Ігор Суркіс і попередній Президент України Леонід Кучма. У іншому — в. о. президента прем’єр–ліги Віталій Данилов і акціонер «Динамо», колишній мер Києва Валентин Згурський. Також у першому ряду зайняв місце «спортивний і молодіжний» міністр Юрій Павленко, який останнім часом дещо схуд. Певно, забагато працює. За спиною у нього сиділи головний тренер збірної Олексій Михайличенко й віце–президент ФФУ Олександр Бандурко.

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/4 фіналу (повторні матчі)

«Динамо» (Україна) — «Парі Сен–Жермен» (Франція) — 3:0 (перша гра — 0:0)

Голи: Бангура, 4; Ландро, 16 (у свої ворота); Вукоєвич, 61

«Динамо»: Богуш, Бетао, Юссуф (Несмачний, 81), Саблич, Ель Каддурі, Вукоєвич, Алієв, Єременко, Нінкович (Гіоане, 83), Бангура (Корреа, 69), Мілевський.

«ПСЖ»: Ландро, Сеара, Камара, Траоре (Бурільйон, 16), Арман, Макелеле, Луїндула, Клеман (Ротен, 46), Шантом, Сесеньйон, Оаро (Жулі, 67).

Суддя — Де Блекер (Бельгія)

Попереджень не було.

Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського, 19 000 глядачів

* * *

«Марсель» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 1:2 (0:2)

Голи: Бен–Арфа, 43 — Фернандіньйо, 30; Л. Адріано, 90+3

«Марсель»: Манданда, Чівеллі, Тайво (Зенден, 46), Хілтон, Шейру, Ньянг, Каборе, Коне, Кана, Бен–Арфа, Вальбуена (Самасса, 66).

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Дуляй (Гай, 45+2), Кучер, Фернандіньйо (Левандовський, 74), Жадсон, Ілсіньйо (Вілліан, 56), Л. Адріано, Рац, Чигринський, Срна.

Попередження: Кана, 21; Шейру, 69; Ньянг, 84 — Л. Адріано, 54; Вілліан, 70

Суддя — Мехуто Гонсалес (Іспанія)

Марсель, стадіон «Велодром», 50 000 глядачів

* * *

«Манчестер Сіті» (Англія) — «Гамбург» (Німеччина) — 2:1 (Елано, 17 (пен.);

Ф. Кайседо, 50 — Герреро, 12; вилучення: Дунн, 75 («МС»); 1:3)

«Удінезе» (Італія) — «Вердер» (Німеччина) — 3:3 (Інкер, 15; Квальярелла, 30, 38 — Дієго, 28, 60; Пісарро, 73; 1:3)

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Хочу подякувати нашим уболівальникам за ту атмосферу, яку вони створили, допомігши хлопцям відіграти на високому рівні впродовж усього матчу. Важлива нічия в Парижі дозволила нам здобути перемогу вдома. Надійно зіграли центральні захисники Саблич і Юссуф, які вигравали верхові дуелі при стандартних положеннях. Належну ігрову й функціональну форму продемонстрував Бангура.

Поль ле Гуен, головний тренер «ПСЖ»:

— Результат говорить сам за себе — визнаю, що «Динамо» виглядало краще за нас. Хоча не можна сказати, що перевага суперника була тотальною. Матч виявився доволі жорстким, а ми не використали кілька голевих моментів. Як виявилося, до неймовірності ускладнили наше завдання два швидкі голи.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— У нашій перемозі немає нічого особливого. Клуб поступово, крок за кроком, просувається вперед. Ми могли зіграти на цій стадії ще два роки тому. «Марсель» є хорошою командою, і я бажаю їм удачі в чемпіонаті Франції.

Ерік Геретс, головний тренер «Марселя»:

— Ми грали з душею, але цього виявилось замало для перемоги. Потрібно було діяти більш раціонально. Тим не менше, мої хлопці заслуговували на перемогу — всі свої сили вони залишили на полі.