«Іду на вибори»

16.04.2009

Віктор Ющенко підтвердив згоду раніше піти з посту Президента, якщо політикум домовиться про одночасні вибори глави держави та парламенту. «Дострокові вибори — не трагедія. Я говорив про це і рік, і два роки тому, і зараз, адже Верховна Рада в нас — постійне джерело кризи, — заявив Ющенко в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна». — Але проведення виборів для мене не є самоціллю. Головне — уникнути старих помилок у новому парламенті».

Віктор Ющенко сказав, що задля проведення дострокових парламентських виборів дав політикам «стимул» — згоду на передчасні вибори Президента (а «вчасними» він вважає такі, які мали би відбутися в січні 2010–го). «При цьому я поставив умову, що парламентські вибори ми маємо проводити за новим принципом. Заради цього можна пожертвувати кількома місяцями мого перебування на посту глави держави, тому що такі вибори можуть принести в парламент нову якість і стабільність», — відзначив глава держави. Нагадаємо, ключових умов є дві: вибори мають відбутися за відкритими списками, а депутатська недоторканність має бути обмежена.

Президент закликав «забути про дату 25 жовтня як про легітимну дату чергових президентських виборів». Що ж до дати можливих одночасних виборів, то глава держави не взявся її назвати: «Це мають зробити юристи, дотримуючись букви і духу Конституції». Відповідаючи на запитання, які саме вибори обере В. Ю. для балотування, глава держави сказав: «Гадаю, я братиму участь і в тих, і в тих».

Ющенко відзначив, що не переймається поточними рейтингами. «Я знаю, що за мною стоять кілька мільйонів людей, які розділяють мої цінності. Якщо я прийму інше рішення (неучасть у виборах — Авт.), ці люди сприймуть його як прояв слабкості і як зраду, як відмову від завершення початої справи», — вважає Ющенко.

Президент визнав, що наразі в нього нема права розпускати Верховну Раду. Але дамоклів меч може з’явитися в арсеналі глави держави після рішення Конституційного Суду. «Я готовий дочекатися рішення КС. Є норма про те, що при відсутності більшості я маю виконати вимогу Конституції, але цю норму можна використати лише після оприлюднення тлумачення КС», — зазначив Президент. Віктор Ющенко висловив сподівання, що рішення суду буде оприлюднене зовсім­ скоро — адже глава КС обіцяв оприлюднити вердикт протягом місяця, а кілька тижнів уже минуло. «У правовому сенсі, наскільки я розумію, тут серйозної дискусії бути не може», — коментує Президент.