Тендітний привид важкої руки

16.04.2009
Тендітний привид важкої руки

Юлія Тимошенко приходить на Кабмін — міністрам хоч ховайся. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Ви вважаєте, що можна не виконувати доручення Прем’єра?! — невисока на зріст Юлія Тимошенко гнівно розвернулася до міністра охорони навколишнього природного середовища України Григорія Філіпчука. — Може, у вас немає часу, і ви хочете, щоб Прем’єр зустрічалася [з представниками кримсько–татарської громади, котра пікетує Кабмін]?!!» Після цих слів пан Філіпчук встав і під прицілами телекамер пішов до виходу. «Потім, як зустрінетеся з людьми, повернетеся на засідання уряду», — додала Прем’єрка.

Привселюдне шмагання — один з улюблених методів роботи уряду Юлії Володимирівни. Втім, як і її попередника Віктора Януковича. Особливо напередодні виборів. Очільнику природоохоронного відомства вчора дісталося за те, що він виконав доручення Прем’єрки не особисто, а передоручив його своїм заступникам.

За іншим високим чиновником, міністром вугільної промисловості Вікторем Полтавцем, знайшовся серйозніший грішок — відомство вчасно не перерахувало зарплатню шахтарям. Гроші, за словами Юлії Тимошенко, були виділені ще два тижні тому, але досі вони не потрапили до рук простих гірників. Тому вони й страйкують, відмовляючись підніматися із забою. «Я особисто втрутилася в ситуацію, — згадала леді Ю, за звичаєм підвищуючи градус дискусії до позначки «кипіння». — І за кілька годин вирішила проблему. Що, кожного разу Прем’єр має втручатися в ситуацію?! Я шокована, як спокійно ставляться у міністерстві, що кошти не виділяються. Це службовий злочин!» Як наслідок, пана Полтавця вирішили попередити, а його заступнику Сергію Офіцерову — оголосити догану.

Водночас невгамовний оптимізм Юлії Володимирівни помітив чергові ознаки одужання української економіки. Вона хоча й визнала 30–відсоткове падіння промислового виробництва за І квартал (порівняно з аналогічним періодом минулого року), але звернула увагу, що місяць березень на тлі 28–денного лютого показав досить привабливі результати: промвиробництво зросло на 8,3%. «Якщо в деяких країнах триває падіння економіки, то в Україні йде її відновлення», — так український Прем’єр утерла носа зарубіжним індустріальним та постіндустріальним грандам.

 

ОЦІНКИ

Президент Віктор Ющенко схвально оцінив ініціативу уряду щодо ухвалення антикризових постанов зусиллями Кабміну (а не Верховної Ради), хоча й зазначив, що ці кроки варто було робити ще два роки тому. «Зрозуміло, що прийняті [позавчора] постанови не є ідеальними, у тому числі, з погляду економічної складової», — зазначив Президент, порадивши урядовцям реалістично оцінювати ситуацію в країні: особливо ВВП, розмір інфляції, бюджетний дефіцит.

 

КИШЕНІ

Тимошенко показала доходи

Учора сайт «Українська правда» оприлюднила декларацію про доходи Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко за минулий рік. Єдина заповнена нею графа — заробітна плата. Протягом 2008 року глава уряду отримала 386 тис. 170 грн. 42 коп., тобто близько 32 тисяч щомісяця.

Тимошенко відмовилася від матеріальної допомоги, яка виплачується перед відпусткою.

Решта розділів у декларації пані Юлії порожні — у неї немає ані квартири, ані машини, ані рахунку в банку.

Загалом Тимошенко значно поліпшила свій номінальний матеріальний стан: у 2007 році, згідно з декларацією, вона — ще не Прем’єр–міністр — жила лише на 6 800 грн. щомісяця.

«Членом родини» Юлії Тимошенко вважається тільки її чоловік, оскільки дочка вже заміжня й мешкає окремо. Олександр Тимошенко в 2008 році отримав прибуток від підприємницької діяльності в розмірі 2 млн. 797 тис. 893 грн. Це на 700 тис. гривень менше, ніж попереднього звітного сезону.

У Тимошенка є квартира площею 52 кв. м, офіс на 255 квадратів, автомобіль «Тойота» з 4–літровим двигуном і майже 83 тис. грн. в банку.

У декларації, як і раніше, немає жодної згадки про маєток у Конча–Заспі, де мешкає Юлія Тимошенко.