Космічний прорив?

11.04.2009

До Дня космонавтики, який відзначать завтра, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко приїхала з відвідинами до Дніпропетровська. А щоб було не сумно — ще й увесь склад уряду взяла з собою. Офіційною причиною послужило 50–річчя з дня заснування Державного конструкторського бюро «Південне» ім. Янгеля.

На засіданні Тимо­шенко зазначила, що Україна входить до п’ятірки провідних космічних держав світу, і це, за її словами, «є нашою гордістю». «Навіть у часи глобальної кризи, у часи великих фінансових випробувань ми маємо можливість і шанс дати якісно новий поштовх для розвитку ракетно–космічної галузі», — знайшла найвдаліший час Прем’єрка. Проте на сьогоднішній день стан у галузі досить складний, констатує Тимошенко. Виходячи з наявних у неї даних, Прем’єр зробила висновок, що підприємства галузі заробляють кошти переважно на оренді приміщень. Тоді як повинні працювати «за спеціальністю».

У Кабміні переконані, що поштовхом для галузі стане створення Національної супутникової системи зв’язку. «Нам треба мати власний супутник, і на це потрібно витрачати кошти», — озвучила свою нову «фішку» Тимошенко. Ще й підкріпила її обіцянкою: на спорудження супутника виділити 2 мільярди гривень із держбюджету. А щоб грошей точно вистачило — уряд проводить переговори із чотирма іноземними корпораціями про співфінансування. Які саме держави докладуться до будівництва, залишилось секретом.

Самі ж конструктори визнають, що власний супутник — реальність для України. Так, при належному фінансуванні він може бути запущений уже у вересні 2011 року, вважає головний конструктор, генеральний директор КБ «Південне» Станіслав Конюхов.

Загалом під час виїзного засідання уряд ухвалив «16 ключових постанов, які створюють спеціальні умови для розвитку галузі та дадуть новий поштовх у системі її фінансування», повідомляють у прес–службі уряду. Серед інших спеціальною постановою Кабмін збирається виділити 100 мільйонів гривень Павлоградському хімічному заводу, щоб там утилізовували тверде ракетне паливо.

«Таких преференцій, як космічна галузь, сьогодні не має жодна інша галузь української економіки», — підсумувала Тимошенко. Загалом же у 2009 році для фінансування пріоритетних галузей, до яких відноситься й космічна, з державного бюджету передбачено 37 млрд. грн.