В гостях у нафти

11.04.2009
В гостях у нафти

Віктор Ющенко та Ільхам Алієв у Баку. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Проект Євразійсько­го нафтотранспортного коридору, який передбачає транспортування каспійської нафти до європейських країн, вийшов на фінішну пряму. Про це повідомив Віктор Ющенко в Баку під час спільної прес–конференції з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Президент України нагадав, що 24 квітня у Польщі на робочому засіданні правління СП «Сарматія» буде підписано техніко–економічне обґрунтування прокачування каспійської нафти по всьому маршруту. «Ми відзначаємо, що цей проект, який мав чимало перешкод, сьогодні має логічне завершення, і, безумовно, ми цим пишаємося», — сказав Ющенко.

Під час дводенного офіційного візиту до Азербайджанської Республіки Ющенко провів двосторонні зустрічі зі своїм колегою Алієвим та головою парламенту Азербайджану, взяв участь в урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки на будинку, де у 1919—1920 рр. була розташована перша дипломатична місія УНР в Азербайджані, разом із дружиною Катериною поклав квіти до пам’ят­ника Тарасові Шевченку в Баку. Головною метою візиту була участь у Раді президентів України та Азербайджану, за підсумками якої підписали план заходів співробітництва між двома країнами на 2009–2010 рр.

За словами глави держави, під час переговорів основну увагу було приділено питанням торговельно–економічного, енергетичного та співробітництва у гуманітарній, військово–технічній і космічній галузях, а також питанням транспорту і транзиту. Окремо йшлося про постачання азербайджанського газу до країн Європейського Союзу, і найближчим часом Міністерства закордонних справ України та Азербайджану планують провести консультації щодо формування спільної позиції з цього питання. Також президенти обговорили ініціативу ЄС «Східне партнерство».