Об’єднати прекрасним

08.04.2009

У Великодні дні, 1, 2, 3 та 5 травня, Українська греко–католицька церква запрошує на концерти класичної музики «З вірою і любов’ю». Вони пройдуть в Івано–Франківському академічному музичному театрі, Тернопільському палаці культури «Березіль», Львівському та Одеському Національних академічних театрах опери та балету, а також у Національній опері України у Києві.

У концертах візьмуть участь зірка світової оперної сцени Вікторія Лук’янець (Віденська опера), Петро та Павло Приймаки (Національна опера України), Наталія Дацько (Львівська опера), Галина Дацько (Львівський Будинок органної та камерної музики), академічний камерний оркестр Harmonia Nobile Івано–Франківської філармонії (художній керівник Олег Герета), піаніст, композитор Олександр Козаренко, скрипаль–віртуоз, лауреат багатьох міжнародних конкурсів Ігор Пилатюк, поети Василь Герасим’юк та Іван Малкович.

Організатори наголошують, що концертами з творів академічної класики прагнуть дати поштовх, нагадати українському суспільству про високі духовні орієнтири. Наш час позначений передусім кризою духовною, яка спричинює кризу економічну. Нагальна потреба полягає в переосмисленні цінностей. Зі зміною життєвих пріоритетів має постати момент відродження духу. Високомистецька українська та світова класична спадщина покликана сприяти цій меті. Поєднання академічної музики із літературними творами у виконанні сучасних відомих поетів України є принциповим, зазначив режисер–постановник акцій Сергій Архипчук.

Проект «З вірою і любов’ю» — благодійний. Виручені від концертів кошти мають піти на завершення будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового у столиці України. Символічна цеглинка до цеглинки, добровільна пожертва мають об’єднати людей. Відтак є чудова нагода для символічного акту. На презентації проекту в департаменті інформації УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) наголосив, що таким чином, через концерти класичної музики, має відбутися не просто збір коштів на храм — це нагода для духовного та естетичного піднесення.

Людмила ТАРАН