Шерпа — людина вертикалі

08.04.2009

Зійти на Еверест — мрія кожного альпініста. І хоча всі рекорди щодо підкорення найвищої гори світу, здавалося б, уже встановлені, змагання триває. Скажімо, за кількістю сходжень на Еверест (він же — Джомолунгма, Сагарматха, «Голова неба», «Вершина всесвіту», «Богиня–мати гір» тощо). Є людина, яка зійшла на цю гору вже 18 разів!

Цього чоловіка звуть Аппа, за національністю він шерпа, а за фахом — провідник–носій у Гімалаях. Досі 48–річний азіат підкорював Еверест у складі «чужих» експедицій як обслуговуючий персонал. А тепер він надумав організувати власне сходження. І не просто так, а щоб очистити гору від сміття і привернути увагу до наслідків забруднення Джомолунгми, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс».

Сміття, яке залишають на «Матері гір» альпіністи, — це не тільки «образа вершини», а й причина забруднення води. Шерпа каже, що він і його товариші візьмуть із собою сотні мішків, аби збирати відходи, і спустять їх донизу. Найчастіше туристи лишають по собі в Гімалаях упаковки від їжі, порожні балони з–під кисню, мотузки тощо. «Прибирайте за собою!» — закликає Аппа.

Уперше цей чоловік піднявся на висоту 8844,5 метра у 1989 році й відтоді брав участь в експедиціях майже щороку. Його найближчий суперник за кількістю сходжень — шерпа Чхеванг Ніїма — підкорив Еверест 15 разів.

До речі, варто нагадати, що одним із двох людей, які побували на маківці Евересту першими, у 1953 році були новозеландець Едмунд Хілларі і шерпа Тенцінг Норгей.