Останнє зимове привітання

02.04.2009
Останнє зимове привітання

Тренер Валерій Лесніков і його підопічна Валентина Шевченко з нагородами від НОК. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Непросте завдання стояло перед експертами Національного олімпійського комітету при визначенні найкращого спортсмена країни в останньому місяці зими. Здобутків у нашого спорту в лютому було небагато: боротьба за приз точилася між лижницею Валентиною Шевченко та саночницею Наталією Якушенко, які здобули бронзові медалі на чемпіонатах світу. Але ці досягнення особливо цінні з огляду на те, що санний здобуток Якушенко став першим для України за роки незалежності, а Шевченко принесла лижну нагороду (на дистанції 30 км) після десятирічної перерви. У далекому 1999 році бронзову медаль виборювала Ірина Тараненко–Тереля. Після тривалих суперечок лауреатку визначали таємним голосуванням, у якому перемогла Валентина.

Позавчора лижниця нарешті отримала свою нагороду з рук президента Олімпійського комітету Сергія Бубки. Окрім пам’ятної статуетки та грамот, на вшануванні лауреатки у стінах спортивного відомства на неї очікував сюрприз у вигляді посвідчення заслуженого майстра спорту.

«Україна десять років чекала на цю нагороду. Медаль Валентини є справді героїчною, адже напередодні гонки вона не надто добре себе почувала», — оцінив досягнення Шевченко пан Бубка. Підтверджує це і спортсменка, яка «температурила» напередодні найкращої гонки свого життя. «Навіть не знала, чи зможу змагатися того дня. На щастя, застуда вчасно відступила», — ділиться деталями здобутку лижниця.

Для героїні, за плечима якої сім чемпіонатів світу та три Олімпіади, це визнання має стати серйозним поштовхом напередодні Олімпійських ігор у Ванкувері. Канадський старт цілком може бути «лебединою піснею» для 33–річної мешканки Броварів, і медаль Ігор стала б гідним завершенням її професійної кар’єри.

Із олімпійською трасою лижниця вже знайома, адже цієї зими виступала там на етапі Кубка світу. «Це велика допомога, адже ми не тільки знайомі з усіма місцевими особливостями, а й можемо більш конкретно підійти до олімпійської підготовки», — говорив на врученні нагород тренер Валентини Валерій Лесніков. Зі своєю підопічною він працює вже майже 20 років, і в тріумфі Шевченко є левова частка його заслуги.