І хто тут головний?

02.04.2009

Із наближенням до вирішальної фази національні чоловічі турніри розщедрилися на несподіванки. У суперлізі під егідою ФБУ грозою авторитетів став новачок еліти — «Донецьк». У останніх двох турах колектив Ігорса Міглінієкса скромно, але зі смаком здолав дві найкращі команди країни — «Київ» і «Азовмаш», підтвердивши таким чином намір замахнутися на золоті медалі.

У складі донеччан переважають легіонери, з українців на майданчик більш–менш регулярно виходять лише Дмитро Забірченко та Ігор Кривич. Останнім часом «тигри» стабілізували свою гру, тоді як маріупольці й кияни відчули проблеми — насемперед зі складом. Береги Азову один за одним залишили Делінінкайтіс, ван ден Шпігель, Ель–Амін. Натомість приєднався до компанії Рімаса Гірскіса його співвітчизник Маріус Прекявічус. У позавчорашній зустрічі в Донецьку гравець збірної Литви набрав 12 очок, що не врятувало гостей від поразки.

Не змогли утриматися без чергового посилення легіонером і «вовки» — до столиці при­їхав сербський снайпер Нікола Васич. У дуелі з «Хіміком» захисник намагався замінити травмованого грузина Манучара Маркоїшвілі, назбиравши в підсумку 13 пунктів. У команді з Південного, яка змагалася з «Києвом» на рівних (усе вирішили тільки два точні штрафні Артура Дроздова на останній 0,3 секунди) також поповнення, хоча у вівторок колишній баскетболіст НБА Джон Томас не вразив.

До завершення регулярного чемпіонату в суперлізі залишилося провести п’ять поєдинків — перенесений матч киян із «Пульсаром» і повністю 28–й тур. У ньому між собою зустрінуться команди Маріуполя й Києва, які й виявлять переможця першої частини сезону.

Тим часом Українська баскетбольна ліга здивувала черговим нововведенням. Мало того, що десять команд по завершенні основної частини почали грати додатковий турнір без урахування попередньо набраних очок (при формуванні груп брали до уваги лише місця на першому етапі), а це зводить нанівець престиж регулярного чемпіонату; нині клуби визначають вісімку учасників «плей–оф».Так відом­ство пана Бродського запровадило нове правило нарахування очок — за виграш у овертаймі команди нагороджують не двома балами, як за звичайну перемогу, а... двома з половиною. Цю новинку УБЛ зі скепсисом сприйняли навіть шанувальники ліги. n

 

ТАБЛО

Українська суперліга. 27–й тур. «Донецьк» — «Азовмаш» — 82:77, «Київ» — «Хімік» — 67:65, «Пульсар» — «Миколаїв» — 48:52, «Сумихімпром» — «Полтава» — 74:78.

Турнірне становище: «Азовмаш» — 50, «Київ» — 48 (26), «Донецьк» — 46, «Хімік» — 40, «Миколаїв» — 38, «Полтава» — 34, «Пульсар» — 33 (26), «Сумихімпром» — 32.

* * *

УБЛ. Перехідний турнір. 1–й тур. Група А. «Одеса» — «Говерла» — 93:97 ОТ, «Черкаські мавпи» — «Азот» — 87:95. «Кривбас–баскет» не грав.

Група Б. «Політехніка» — «Грифони» — 116:76, «Дніпро» — «Ферро» — 74:73. «Будівельник» не грав.

* * *

Євроліга УЛЄБ. 1/4 фіналу (треті матчі серій до трьох перемог). «Партизан» (Сербія) — ЦСКА (Росія) — 56:67 (серія — 0:3), «Сієна» (Італія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 53:72 (1:2),«Тау кераміка» (Іспанія) — «Барселона» (Іспанія) — 69:62 (2:1),«Реал» (Іспанія) — «Олімпіакос» (Греція) — 71:63 (1:2).