Стартовий вибух

02.04.2009
Стартовий вибух

Андрій Стадник до «бронзи» ЧЄ–2005 додав «срібло» Олімпіади–2008 і ЧЄ–2009. (Фото Рейтер.)

Із місця в кар’єр стартували українські борці вільного стилю на континентальній першості, що в останній день березня почалася в столиці Литви — Вільнюсі. Позавчора визначилися призери в чотирьох вагових категоріях, і в трь­ох із них наші хлопці здобули нагороди, підтвер­джуючи наміри керманича збірної Руслана Савлохова завоювати перше командне місце.

Для срібного призера Олімпійських ігор–2008 Андрія Стадника прохо­дження турнірною сіткою, за єдиним винятком, нагадувало першість СНД. У вазі до 66 кг львів’янин почергово розібрався з поляком Собіраєм, росіянином Беруковим, молдованином Дерменджи, вірменином Ховханнісяном, 19–річним азербайджанцем Хасановим і отримав відзнаку найвищого ґатунку.

Чемпіон і срібний призер світових форумів у категорії до 74 кг Ібрагім Алдатов, перейшовши у вагу до 84 кг, одразу здобув срібну медаль Євро–2009. Подолавши білоруса Янковського, турецького чемпіона континенту–2004 Явасера, поляка Марцинкевича, у фінальній сутичці представник Харкова поступився «незручному» росіянину Сослану Кцоєву.

Не завадила зміна категорії і Василю Тесминецькому. У вазі до 120 кг вінничанин виступав замість травмованого досвідченого Вадима Тасоєва й одразу дійшов до третього місця. Поступившись у півфіналі вірменину Басієву, в супереч­ці за «бронзу» українець здолав грузина Отіашвілі, єдину сутичку якому до цього він програв десять років тому ще на юніорському рівні.

Проблемною для нас залишається «найлегша» категорія — на Олімпіаді в Пекіні українців не було лише в цій вазі до 55 кг. У Вільнюсі 21–річний чемпіон України Володимир Дубовий, упевнено перемігши турка Ярулмаза, у чвертьфіналі не встояв проти досвідченого вірменина Джабуряна.

Змагання «вільників» триватимуть до 3 квітня, а у вихідні за медалі поборються представники греко–римського стилю.