Гоголя обсадили калиною

Гоголя обсадили калиною

Учора Президент України Віктор Ющенко вшанував 200–річний ювілей Миколи Гоголя екскурсією садибою–музеєм письменника, що в селі Гоголеве на Полтавщині. Тут, у садибі Гоголевих батьків, Віктор Ющенко не вперше. Як розповіла «УМ» Катерина Чернова — голов­ний зберігач фондів музею — він відвідував садибу ще будучи головою Національного банку і вразив екскурсоводів рясними цитатами з творів Миколи Васильовича.

Колгоспний вестерн

Колгоспний вестерн

Ранковий спокій мешканців містечка Городок, що на Львівщині, порушили два постріли. Як з’ясувалося, посварилися між собою екс–депутат райради від Української республіканської партії «Собор», колишній перший заступник голови РДА Василь Павлюк і місцевий тракторист. Щоправда, стріляла тільки особа з «першої обойми» району. Причина сварки небанальна — дорога попід будинком пана Павлюка.

Легенди про різунів

Легенди про різунів

Зарубані сокирами старенькі дідусі, спалені живцем у школах молоденькі вчительки зі Східної України, криниці, закидані мертвими немовлятами — ось усталений образ «звірств бандерівців», створюваний упродовж десятиліть радянськими літераторами. Наклади їхніх книжок перевищували сотні тисяч, за їхніми сценаріями знімали фільми. Факти для своїх творів письменники черпали з власної фантазії та з протоколів допитів захоплених у полон вояків УПА (під час вибивання «свідчень» під тортурами свою фантазію виявляли вже слідчі). А також із реальних злочинів, вчинених у західноукраїнських селах. Звісно ж, ніколи не згадувалося, що злочинці в оздоблених тризубами формах мали посвідчення працівників НКВС. І їхнім завданням було скомпрометувати український визвольний рух в очах місцевого населення.

Сам будую, сам руйную

Сам будую, сам руйную

Уночі 30 березня в селі Розтоки Путильського району прогнулась переправа. 33 метри прольоту мосту (який відбудували після минулорічної страшної повені) спочатку просіли, а згодом упали в річку Черемош. На щастя, обійшлося без людських жертв. Міст, розрахований на максимальне навантаження 30 тонн, збудували силами відомого у краї підприємства «Трансміст». Причиною обвалу, який знищив пряме сполучення села Розтоки з рештою області, стала спроба того ж таки підприємства протягнути по згаданому мосту бурильну установку вагою у понад 105 тонн, незважаючи на виставлені попереджувальні знаки перед переправою, без будь–якого погодження з обласною службою автомобільних доріг. Під масою, що у три рази перевищує допустимі норми, будова мосту й просіла.

«Залізнична» сотня

«Залізнична» сотня

Уперше в історії українського війська миротворчий контингент складатимуть винятково «чорні берети» — морська піхота і військовослужбовці військ берегової охорони. Учора в кримському селищі Перевальне вони урочисто склали клятву миротворця, і вже надвечір перша партія, 96 офіцерів і матросів, потягом відбула з Сімферополя до Києва. Сьогодні залізничним транспортом вони прибудуть до Софії, а вже звідти автобусами — до Косова.

«Кінці» у воду

«Кінці» у воду

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Масову загибель риби на Дністровському водосховищі зафіксували ще 27 березня працівники державної екологічної інспекції в Чернівецькій області спільно з Верхньо–Дністровським басейновим управлінням охорони, повідомляє прес–служба Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Як з’ясувалося згодом, загибель риби сталася внаслідок «залпового скиду вод Дністровської гідроелектростанції у нижній б’єф (нижню течію)». Працівники ГЕС просто відкрили заслінку, що регулює водний потік на турбіни. Відтак станція працювала на повну потужність, перекачуючи тонни води. Оскільки ніяких захисних споруд тут немає, рибу затягувало течією в турбіни генераторів ГЕС, де вона й гинула. Факт скидання води підприємством зафіксовано у його вахтових журналах і не викликає сумніву, зауважують природоохоронці.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

ДО УВАГИ ЧИТАЧІВ

ДО УВАГИ ЧИТАЧІВ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Матеріали «Відкат від вердикту» та «Антикризова» Мерайя» в учорашньому номері «УМ» були першоквітневими розіграшами.

Всі статті рубрики