Бо далекі вони від народу...

31.03.2009

Українська система влади повинна стати європейською — аби в центрі стояло місцеве самоврядування. На необхідності такого реформування наголосив Президент, виступаючи вчора на муніципальних слуханнях «Реформування публічної влади як інструмент подолання фінансово–економічної кризи». Цей захід, який відбувався в Українському домі, «регіонали» у Верховній Раді вже назвали «стартом виборчої кампанії Ющенка».

Віктор Ющенко наголошує, що без реформування кризу подолати значно складніше. «Коли ми говоримо про те, що одним із гальм, яке серйозно відкидає нас в антикризових заходах, є недосконала публічна влада, то її реформування, на мій погляд, є одним із ключових заходів боротьби з кризою, як внутрішньою, так і зовнішньою», — вважає Президент. Він радить дивитися на кризу не як на фатальність, а «тверезо»: «Безумовно, такої кризи світ не бачив останні 40—60 років. Безумовно, вихід із неї займе не один рік. Можливо, ми ніколи не будемо такими, як 10 місяців тому, з погляду можливостей, особливо фінансових. Але криза — це не тільки складність, це і шанс». Глава держави також висловив переконання, що органи місцевого самоврядування і їхні асоціації «мають стати одним із ключових гравців у формуванні законодавчих і конституційних змін».

За словами Ющенка, децентралізація є комплексним процесом, який передбачає ланцюгову реакцію змін у всіх сферах життєдіяльності державного організму. «Йдеться про значний перерозподіл повноважень по всій владній вертикалі, а отже, й про перерозподіл фінансових ресурсів. Це, у свою чергу, означає зміну бюджетної моделі, а отже, і системи оподаткування», — зауважив Президент. Він наголосив, що «влада має стати ближчою до громадянина, а громадянин — до влади. Це обов’язкова умова для того, щоб влада нарешті почала виконувати свою справжню функцію — служити, обслуговувати людину».

Президент вважає, що при проведенні територіальної реформи доцільним є перехід до двопалатної парламентської моделі, оскільки вона «дасть змогу на загальнодержавному рівні забезпечити й збалансувати обласні інтереси».

Ющенко наголосив, що радикальних змін вимагає і виборча система. За його словами, треба зберегти вибори на партійній основі, «щоб зберегти політичну відповідальність партії перед країною за формування уряду і його діяльність». Але водночас необхідно встановити персональний зв’язок кожного народного депутата з територією. Тому «з кожним днем стає зрозуміліше, що ми повинні мати систему «відритих списків». Бо внаслідок виборів за закритими списками влада «отримала режим, коли немає індивідуальної відповідальності перед виборцем того чи іншого депутата», а тому Верховна Рада сьогодні «не забезпечує віддачу».