Хто кого розіграє?

31.03.2009
Хто кого розіграє?

У Всесвітній день сміху (або, по–західному, День дурня) Верховна Рада слухатиме Президента. Віктор Ющенко розповідатиме депутатам не про те, які в них спини білі, а про те, як Україні жити далі — принаймні впродовж року. Саме на 1 квітня погоджувальна рада груп і фракцій ВР запрошує главу держави «в гості», щоб заслухати щорічне послання Президента про зовнішню і внутрішню політику. Відповідне рішення вчора підтримали чотири з п’яти парламентських фракцій (лідер Компартії Петро Симоненко на засідання погоджувальної ради не прийшов).

Про те, що Президент готовий виступити в сесійній залі ВР зі щорічним посланням цього тижня, Банкова повідомила нардепам листом за підписом голови президентського секретаріату Віктора Балоги. Свіжопризначений заступник Балоги, представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов на погоджувальній раді цю готовність глави держави підтвердив особисто, висловивши сподівання, що в парламенті не повториться ситуація минулого року. Тоді, нагадаємо, Ющенко не зміг зачитати своє послання, бо фракція Блоку Тимошенко заблокувала трибуну.

Утім цього разу БЮТівці навряд чи повторять свої сумнівні «подвиги». Навпаки, бояться, аби їхній минулорічний приклад не наслідувала опозиція, оскільки Партія регіонів уже пригрозила 31 березня (у день голосування) заблокувати трибуну, якщо 30–го уряд не представить свою антикризову програму. А Кабміну кров із носа потрібне ухвалення антикризових законів, тож голова фракції БЮТ Іван Кириленко закликав опозицію не блокувати їх розгляд. За словами Кириленка, негайне ухвалення антикризових законів дозволить «поновити довіру до України і співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями, яка сьогодні надзвичайно потрібна».

Проте згодом «Регіони» змінили гнів на милість і вустами Ганни Герман повідомили, що таки дозволять Кабміну внести на розгляд парламенту антикризові закони, а трибуну блокуватимуть уже потім — якщо так і не побачать очікуваної програми.

Якщо опозиційні фракції крутять носом, то на голоси «НУНС», включно з некоаліційною її частиною, уряд, швидше за все, може розраховувати. Як повідомив Ігор Попов, Президент переконаний, що фракція блоку «Наша Україна — Народна самооборона» підтримає законопроекти антикризового пакету. Оскільки і «Єдиний центр», і група «За Україну!» орієнтуються на Ющенка, то навряд чи підведуть главу держави. Бо той, за словами свого представника у ВР, «керується тим, що зараз консолідація влади вкрай необхідна для ухвалення життєво важливих економічних законів. Від яких, у тому числі, залежить відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом і отримання другого траншу кредиту МВФ».

Водночас Попов уточнив, що говорив про голосування «НУНС» за законопроекти, які передбачають підвищення акцизів на тютюнові вироби та лікеро–горілчану продукцію і зміни до закону «Про пенсійне страхування». Що ж до внесеного Кабміном законопроекту про зміни до Державного бюджету, то тут ситуація дещо інакша. Бо, на думку Президента, потрібні кардинальні, а не косметичні зміни до бюджету, які «можна зробити лише на основі точних показників економічного розвитку та показників виконання бюджету за підсумками першого кварталу».

Запитання до цього законопроекту є і в коаліційної частини «НУНС», і в Блоку Литвина, однак вони в будь–якому разі проголосують за зміни до Держбюджету в першому читанні. Відтак у БЮТ висловлюють сподівання, що голосів вистачить для ухвалення всіх законопроектів антикризового пакету.

А щоб уникнути конфронтації, коаліція пообіцяла не долати вето Президента на закон щодо системи збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Окрім того, за словами заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, уряд відкликає для доопрацювання закон про держзакупівлі.

Натомість у четвер Верховна Рада вкотре обіцяє розглянути кадрові питання — про призначення міністра закордонних справ та ротації принаймні в частині державних комітетів і міністерств. Як повідомив Кожем’якін, БЮТ ухвалив рішення підтримати на МЗС кандидатуру запропонованого Президентом Олега Шамшура.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віктор Ющенко звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з листом, у якому закликає забезпечити розгляд законопроектів Президента. Відзначаючи налагодження останнім часом законотворчої діяльності ВР та підвищення її результативності, глава держави вказує, що «досі не вирішеними на законодавчому рівні залишаються нагальні питання соціально–економічного та суспільно–політичного спрямування». Ідеться про внесення змін до законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів», законопроекти «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про засади запобігання та протидії корупції в Україні» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення», які ухвалені за основу ще Верховною Радою V скликання. Також у листі згадані проекти змін до законів «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування», «Про асоціації органів місцевого самоврядування».

Загалом станом на сьогодні парламент не ухвалив остаточного рішення стосовно 30 законопроектів, внесених Президентом.

 

ДО РЕЧІ

Юлія Тимошенко розповіла, про що вони з Віктором Ющенком спілкувалися під час тригодинного польоту в одному літаку з Брюсселя 19 березня. «Ми розмовляли про те, що Україні надзвичайно важливо ухвалити антикризовий пакет законів у парламенті, — повідомила Прем’єр–міністр в інтерв’ю каналу «1+1». — Ми говорили про те, яка концепція цих законопроектів, як ми їх будемо приймати, і Президент пообіцяв, що у вівторок його фракція буде голосувати за всі чотири законопроекти, які входять в антикризовий пакет».

На запитання, чи потеплішали відносини між нею та Ющенком після візиту до Брюсселя, Юлія Володимирівна відповіла: «Я категорично ніколи не хотіла і не хочу ніяких конфронтацій. Для Прем’єра, який відповідає за стан справ у країні, будь–яка конфронтація є дуже поганим знаком». І запевнила, що тезу про боротьбу Ющенка і Тимошенко «декларують наші політичні опоненти».