НОВИНИ ПЛЮС

31.03.2009

ЄС запрошує Лукашенка в гості

Іспанія виступає за відміну візових санкцій ЄС проти керівництва Білорусі, а також розраховує на те, що на початку її головування в Європейському Союзі (тобто з січня наступного року) буде підписано перший базовий документ про співпрацю між ЄС та Білоруссю. Про це, як передає білоруське радіо «Свобода», заявив міністр закордонних справ Іспанії Мігель Моратінос після зустрічі в Мінську зі своїм білоруським колегою Сергієм Мартиновим. ЄС намагається поліпшувати відносини з Білоруссю. Так, 28 березня на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн–членів ЄС у Чехії було ухвалено рішення запросити президента Білорусі Олександра Лукашенка на саміт «східного партнерства», який відбудеться у Празі 7 травня.

Парламентські вибори в Чорногорії

За попередніми даними, які наводить Бі–Бі–Сі, правлячий блок на чолі з прем’єр–міністром Міло Джукановичем отримав на виборах, що відбулися позавчора, понад половину голосів чорногорців. Головна опозиційна сила країни — Соціалістична народна партія, за попередніми підрахунками, здобула лише 16 відсотків.

Вибори ці були достроковими — їх зініціював уряд для того, щоб отримати мандат народної довіри і завершити реформи, які дозволять Чорногорії вступити в Євросоюз.

Стрілянина в притулку для старих

У неділю в США сталася чергова трагедія із застосуванням вогнепальної зброї. Чоловік увірвався в притулок для старих у штаті Північна Кароліна і розстріляв сімох пацієнтів та санітара. Ще троє осіб поранено, серед них і поліцейський, який устиг прибути на місце НП і знезброїти нелюда. Нападником, як передає «Ассошіейтед пресс», виявився чоловік, хворий на рак. Перш ніж піти з життя, він вирішив помститися людям, які, на його думку, маючи похилий вік, уже мусили б давно бути на тому світі. Убитим пацієнтам притулку було по 78–98 років.

Порно для британського міністра

У Великій Британії — пікантний скандал. Міністр внутрішніх справ Джекі Сміт, як з’ясувалося, дивилася вдома порнофільми, які було замовлено за бюджетний кошт. Два фільми на суму всього 67 фунтів стерлінгів стали приводом для скандалу. Днями 46–річна пані міністр офіційно вибачилася за купівлю «фільмів для дорослих» за рахунок парламентських витрат, передає «Лєнта.ру».

Летять «автомобільні голови»

Керівник автомобільного концерну «Дженерал Моторс» Рік Вагонер під тиском адміністрації президента США погодився піти у відставку. Він працював у компанії з 1977 року, а останні дев’ять років обіймав посаду генерального директора. З трьох найбільших американських автовиробників «Дженерал Моторс» опинився в найгіршій ситуації. Компанія вже отримала від уряду США 17,4 млрд. доларів і просить ще стільки ж. «Дженерал Моторс» планує звільнити 47 тисяч робітників та закрити 14 із діючих на цей час 47 заводів. З 2000 року, коли Вагонер очолив компанію, її акції подешевшали на 95 відсотків. З 2005 року компанія втратила 82 млрд. доларів.

А у Франції наглядова рада найбільшого автомобільного концерну цієї країни «Пежо–Сітроен» відправила у відставку генерального директора корпорації Крістіана Стрейфа. Офіційна версія: потреба зміни топ–менеджера в критичний для автомобільної промисловості період. Неофіційна: розбіжності між Стрейфом та історичними власниками компанії — родиною Пежо — стосовно подальшого курсу компанії. Наступником Стрейфа стане Філіпп Варан, який працював у металургійній промисловості.