Острів ліг під Париж

31.03.2009

Мешканці острова Майотта в Індійському океані минулої неділі проголосували на референдумі за те, щоб стати частиною Франції, повідомляє «Франс пресс» із столиці острова Мамуджу. В голосуванні взяло участь 61 відсоток остров’я із правом голосу, з яких 95 відсотків сказало «так» приєднанню до Франції. Вони оцінили французьке громадянство та членство в ЄС вище місцевих традицій: полігамії та верховенства ісламських судів, від яких тепер доведеться відмовитися. Острів Майотта до цього часу мав статус заморської території зі специфічними автономними правами.

Результат позавчорашнього голосування означає, що до 2011 року цей острів із 200 тисячами переважно мусульманами, що його населяють, повністю закінчить інтеграцію з Францією, яку було розпочато ще 1974 року. Того року архіпелаг Комори у складі чотирьох островів здобув незалежність від Франції. Мешканці трьох із чотирьох островів висловилися за створення незалежної держави, а жителі Майотти побажали залишитися під протекторатом Франції. Адміністрація Коморських та Африканський Союз не визнали результатів того референдуму і тепер вважають Майотту «територією, яку окуповано Францією».

Президент Франції Ніколя Саркозі привітав результат референдуму як «історичний момент для Майотти».

Минулих вихідних сотні мешканців Коморських островів протестували проти проведення референдуму на острові Майотта і палили французькі прапори. Але ці протести було організовано, швидше, урядом Комор, бо рядові мешканці також не проти отримати переваги французького громадянства. Із 200 тисяч мешканців Майотти третину становлять втікачі з трьох інших островів Коморського архіпелагу, який розташований у Мозамбікській протоці між узбережжям Африки та Мадагаскаром.

Франція до цього часу мала чотири заморські департаменти: Гваделупу та Мартініку в Карибському басейні, Французьку Гайану на північному узбережжі Південної Америки і Реюньйон в Індійському океані. Загалом ці території нараховують два мільйони мешканців. Майотта стане п’ятим заморським департаментом. Франція також має дві так звані «заморські території» в Тихому океані: Нова Каледонія та Французька Полінезія. Але вони не є повноправними частинами Франції.