Давав фільмам Жарру

31.03.2009
Давав фільмам Жарру

Моріс Жарр.

Позавчора в Лос–Анджелесі на 85–му році життя помер від раку славетний французький композитор Моріс Жарр, який написав музику до більш ніж 150 фільмів, повідомила вчора агенція «Франс пресс».

Моріс Жарр народився 13 вересня 1924 року у Франції. Фахову кар’єру розпочав у Національному народному театрі Парижа диригентом оркестру. Першим його контактом із кінематографом стало створення музики до фільму Жоржа Франжу «Готель інвалідів» (1952). Світова слава прийшла до Жарра доволі пізно, лише після того, як 1960 року він переїхав до США та розпочав працювати з Голлівудом. Уже 1962 року композитор здобув перший «Оскар» за музику до тепер уже класичного фільму режисера Девіда Лінна «Лоуренс Аравійський». Ще два «Оскари» отримав за фільми, які також уже стали шедеврами світового кіно, — екранізацію роману Бориса Пастернака «Доктор Живаго» та драми «Поїздка до Індії». У лютому цього року композитор востаннє з’явився на публіці на Берлінському міжнародному кінофестивалі, де був відзначений почесним «Золотим левом» за видатний внесок у мистецтво кіно.

Моріс Жарр співпрацював із найславетнішими режисерами світового кіно: британцем Альфредом Хічкоком, італійцем Лукіно Вісконті, австралійцем Пітером Уейром та американцем Джоном Х’юстоном. Він написав музику до десятків фільмів, які увійшли до золотого фонду світового кіно: «Найдовший день», «Фахівці», «Людина, яка хотіла стати королем», «Легіонери», «Сегун», «Привид», «Прогулянка у хмарах» та кращої екранізації про життя Христа — телефільму «Ісус з Назарету».

Моріс Жарр є батьком славетного музиканта та композитора, піонера електронної музики та грандіозних візуальних вистав Жана–Мішеля Жарра.