Адвокат віртуальної імперії

28.03.2009

Співробітники харківського Управління з боротьби з економічними злочинами розкрили діяльність потужного конвертаційного центру, послугами якого встигли скористатися підприємці фактично з усіх регіонів країни. Керував віртуальною пірамідою власник типової адвокатської контори, розташованої на першому поверсі звичайної багатоповерхівки. Скромні апартаменти не завадили натхненнику великої афери принести державі багатомільйонні збитки, а ошуканим клієнтам — численні проблеми із законом.

Зовні все мало пристойний вигляд. Винахідливий адвокат пропонував бізнесменам послуги з ліквідації підприємств. Усі папери оформляли цілком законним чином за прейскурантом від однієї до п’ятнадцяти тисяч доларів. Отримавши на руки документи, підприємці були впевнені, що кваліфіковано владнали свої справи, але найцікавіше для них тільки починалося. За інформацією одного з київських клієнтів, позаминулого року він звернувся до адвоката з проханням перереєструвати фірму на іншу людину. Коли ж побачив згодом на власному порозі правоохоронців, з подивом дізнався про те, що від його імені й досі ведеться бурхлива економічна діяльність так, ніби він є власником усе того ж підприємства.

Винайдена адвокатом схема насправді так і працювала. Тобто ліквідовані фірми у подальшому активно використовували у діяльності інших комерційних структур, виконуючи роль фіктивних посередників у найрізноманітніших фінансових, торгових та інших оборудках. Ці буферні підприєм­ства нерідко виготовляли документи на безтоварні операції, в результаті чого інші комерційні структури мимоволі накопичили незаконні податкові кредити у розмірі понад 5 мільйонів гривень. Причому в ході слідства ця сума може зрости в рази.

Реєструвалися фіктивні структури співробітниками центру найчастіше на випадкових людей. Серед «щасливців» правоохоронці виявили малозабезпечених громадян, пенсіонерів, інвалідів і навіть бомжів. Імена клієнтів, які просили ліквідувати чи зареєструвати фірму, теж використовували «на повну котушку». Один із харківських бізнесменів, наприклад, недавно з подивом дізнався про те, що є власником аж 30 комерційних структур. Не гребували підприємливі ділки також підробленими документами. У такий спосіб вони створили розгалужену бізнесову імперію, яка вела активну економічну діяльність в багатьох регіонах країни, але водночас не існувала ніде. За фактом цинічної афери порушено кримінальну справу.