НОВИНИ ПЛЮС

28.03.2009

РНБО обговорила землю й обороноздатність

Запланована на п’ятницю традиційна у Президента за участю Прем’єр–міністра, Голови Верховної Ради та голови Нацбанку вчора за спільною згодою сторін була перенесена на понеділок. Утім її фігуранти все одно зібралися в секретаріаті Президента — на Раду національної безпеки й оборони. На засіданні РНБО розглядали шість питань. Зокрема, про роботу центральних органів виконавчої влади з планування і виконання державних цільових програм; прискорення аграрної реформи та державну зернову експортну стратегію України в 2009 році; пропозиції РНБО про допуск підрозділів з­бройних сил інших держав на територію України в 2009 році в рамках військового співробітництва для участі у багатонаціональних навчаннях; про стан та невідкладні заходи з фінансування потреб ЗСУ в 2009 році в обсягах, необхідних для забезпечення оборони держави.

«Росукренерго» проти «Нафтогазу»: суд стартував

Стокгольмський арбітраж провів попереднє слухання справи за позовами «Росукренерго» до НАК «Нафтогаз України» про стягнення понад 600 млн. доларів за газ, спожитий Україною в 2008 році, й повернення зі сховищ України 11,5 млрд. кубометрів газу (за нинішніми розцінками — ще на 3 млрд. доларів). Як повідомляє газета «Коммєрсант» із посиланням на джерело у «Газпромі», заслухавши позиції сторін, суд об’єднав кілька позовів в одне провадження.

Юристи вважають, що перемогу «Росукренерго» в суді може забезпечити тільки сконсолідована позиція його акціонерів (з них 50% акцій належить «Газпрому», 45% —Дмитру Фірташу і 5% — Івану Фурсіну). Раніше «Газпром» нібито не підтримував Фірташа, однак, за інформацією «Коммєрсанта», на засіданні суду представники «Газпрому» стали на бік «Росукренерго». Таку зміну позиції монополії видання пояснює тим, що в понеділок була підписана газова декларація ЄС і України, у якій міститься ініціатива покупців закуповувати весь російський газ на російсько–українському кордоні. Водночас, за інформацією газети, Україна вже готова піти назустріч Росії, тому що намір Прем’єра Юлії Тимошенко залучити японські інвестиції на модернізацію української газотранспортної системи нібито не знайшли підтримки Токіо.

Тим часом, як повідомляє президентська прес–служба, Віктор Ющенко ініціює створення координаційної робочої групи з реалізації домовленостей, зафіксованих у спільній декларації України та ЄС щодо модернізації української ГТС.

Японія дасть нам кредит?

Японія розглядає можливість надання Україні ієнового кредиту в еквіваленті 5 млрд. доларів США. Як повідомив міністр економіки Богдан Данилишин, ця тема, зокрема, була порушена під час переговорів у Країні Східного Сонця між прем’єр–міністрами України та Японії, Юлією Тимошенко і Таро Асо, міністром фінансів Японії Каору Йосано та керівництвом Японського банку міжнародного співробітництва. За словами Данилишина, вже наступного тижня Японія має намір направити до України експертів для остаточного визначення умов і напрямів використання кредиту. Термін його повернення становитиме 25 років.