«Східне партнерство» чи західна «відмазка»?

28.03.2009

Позавчора ввечері парламентарії, дипломати, науковці та політики з України й країн ЄС провели в Києві «мозковий штурм» на тему, що ж таке може означати для України ініціатива ЄС про Східне партнерство. Голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, який представляв Україну на цій конференції, заявив, що за теперішнього мізерного за мірками Євросоюзу фінансування «Східне партнерство» так і залишиться суто ідеологічним проектом, без жодного реального підґрунтя.

Нагадаємо, ідею «Східного партнерства» минулого року запропонували країни–члени ЄС — Польща та Швеція — в рамках європейської «політики сусідства». Форматом «СП» як багатонаціонального форуму є, з одного боку, 27 держав ЄС, а з іншого — Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Білорусі дозволено приєднатися до цього форуму лише на рівні експертів, а Росію до співпраці запрошуватимуть тільки в межах локальних ініціатив, як–то вирішення проблем Калінінграда. У рамках утворення має відбуватися діалог про безвізовий режим, створення зон вільної торгівлі та укладання стратегічних угод.

Фінансування цієї ініціативи взяв на себе Європейський Союз за бюджетною статтею «політика сусідства». Тим часом загалом на шість країн на чотири роки в рамках «Східного партнерства» Єврокомісія виділила 600 мільйонів євро. Тоді як для країн, які не є кандидатами на вступ до ЄС, на двосторонні партнерські програми виділено, наприклад, Сербії 194,8 млн. євро, Албанії — 81,2 млн., а Туреччині — майже стільки, як на всю програму «Східного партнерства» на чотири роки — 566 мільйонів євро. «Ми вважали, що європейська політика сусідства була і залишається стримуючим фактором у перспективі відносин України з ЄС, тому ми вітаємо політику «Східного партнерства» в тому вигляді, в якому її ініціювали Швеція і Польща», — сказав Борис Тарасюк, висловивши сподівання, що нова політика «Східного партнерства» враховуватиме індивідуальний потенціал кожної країни окремо.

Натомість Президент Віктор Ющенко, ще перебуваючи в Празі, заявив, що «Україна не бачить у рамках Східного партнерства жодної альтернативи тим інтеграційним прагненням, які ми розвиваємо через укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС».