Тимошенко гірша за татарина?

28.03.2009

До суботнього мітингу–протесту під назвою «Кризі стоп! Владу у відставку!» в Донецьку почали готуватися заздалегідь. Приміром, кілька днів поспіль обласне радіо «крутило» ролик із запрошенням прийти на центральну площу. Як «родзинку» дійства диктор називала два прізвища його учасників — депутата Нестора Шуфрича та російського співака Олега Газманова. Очевидно, малося на увазі те, що обоє можуть гідно представляти розважальний жанр.

«Регіонали» пообіцяли «доб­ровільно» зібрати сьогодні в Донецьку 30 тисяч протестувальників. А в четвер з ініціативи ПР в області відбулися позачергові сесії місцевих рад, депутати яких приймали схожі рішення–вимоги. Само собою, на сесію зібралися й депутати Донецької облради, представлені фракціями ПР, КПУ, СПУ та Блоку Вітренко. Всі вони підтримали підсумкове рішення, вимагаючи «проведення одночасних президентських і парламентських виборів вже восени цього року, залучення до керівництва країни лідерів, здатних запобігти кризі, та розширення повноважень місцевого самоврядування для швидкого й адекватного реагування на виклики, які виникають в регіоні».

«Назвати гарним словом те, що відбувається в країні, неможливо, бо хочеться вилаятися», — зізналася колегам представник Блоку Вітренко Наталя Білоцерківська. А депутат від ПР Ігор Чічасов взявся порівнювати колишній «бізнес» Прем’єр–міністра з її теперішньою діяльністю на чолі уряду. «Пам’ятаєте, як заробила Юля Володимирівна свій початковий капітал? — риторично запитував «регіонал». — Вона демонструвала у відеосалонах фільми «Еммануель» чи «Дев’ять з половиною тижнів». А тепер у нас Юля за дев’ять з половиною тижнів примудрилася роздягнути всю країну, і тому ходимо з простягнутою рукою й прохаємо грошей у МВФ, Китаю та Росії».

Крім того, емоційний промовець провів паралелі між нинішньою ситуацією та… монголо–татарським ярмом: «Кабмін продовжує душити людей новими податками! — обурюється Чічасов. — Навіть монголо–татари не брали більше 10 відсотків, а нас сьогодні обклали на 110 відсотків! Тому цей уряд гірший за монголо–татар!..»

Цього ж дня відбулася й сесія міської ради Донецька, яка проголосувала за ті ж вимоги — відставка уряду, одночасні вибори ВР і Президента.

Щоправда, опонентам донеччани запропонували вибір — вирішили почекати до понеділка, коли уряд має оприлюднити свою чітку антикризову програму, погоджену з главою держави. Якщо ж цього не відбудеться, «ми вимагаємо від Президента України та Прем’єр–міністра у відповідності з кращими демократичними традиціями державного управління взяти на себе відповідальність за нинішню ситуацію в країні і піти у відставку», — йдеться у відозві міськради.