Мобілізація з перестраховкою

28.03.2009

Із початком кризи у Харкові постійно хтось страйкує і маніфестує, тож, здавалося, місцевій організації Партії регіонів зібрати майдан Свободи на всеукраїнську акцію протесту буде нескладно. Але «синьо–білі» побоялися пустити справу на самоплив і організували мітингову масовість у кращих номенклатурних традиціях. «Сьогодні мені телефонували представники заводів імені Шевченка та імені Малишева, — розповів телекомпанії «Об’єктивно» народний депутат від БЮТ Валерій Камчатний. — Вони повідомили про те, що на них тиснуть, пропонуючи вийти на мітинг, брати участь у якому вони насправді не хочуть».

Найбільше постраждали від активності «регіоналів» освітні та виховні заклади. Як повідомила газеті «Главноє» начальник відділу з роботи зі зверненнями громадян облдержадміністрації Тетяна Гравнова, їй напередодні акції зателефонували щонайменше десятеро вчителів, які скаржилися на те, що їх змушують іти на площу. Право відмовитися від мітингу отримали лише «політично неблагонадійні» педагоги, котрі віддають перевагу іншим партіям. При цьому освітяни, телефонуючи чиновникам, категорично відмовлялися назвати свої прізвища, оскільки бояться репресій.

Представники деяких шкіл також розповіли, що вже кілька місяців поспіль начальство змушує їх здавати по дві фотографії для оформлення членства в ПР. І така доля не оминула навіть шкільний технічний персонал.