Позиція чи «політшиза»?

28.03.2009
Позиція чи «політшиза»?

(Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Широко анонсована Партією регіонів «Протестна» акція у Полтаві вийшла масовішою за попередні партійні «тусовки» останніх місяців, передусім за рахунок звезених із районів людей. Зовні вона майже не відрізнялася від традиційних зібрань «синьо–білих»: та ж сама музика, прапори, накидки, «контролери» з блокнотами, в яких відзначають тих, хто з’явився, не сачконув... Урізноманітнювали захід хіба що «примкнулі» до «регіоналів» комуністи із соціалістами, котрі також прийшли на мітинг зі своїми прапорами та обласними вождями. «Гвардію» ПР підсилювали народні депутати Равіль Сафіуллін та Олександр Попов. Багатьох дивувало інше. Напередодні на прес–конференції до участі в мітингу протесту проти нинішньої влади полтавців закликав голова обласної організації Партії регіонів Олександр Удовіченко. Влаштовували акцію «регіонали» біля «білого дому», де розташовані штаб–квартири облдержадміністрації та обласної ради, яку очолює пан Удовіченко. Він же той мітинг і відкривав. Причому починалася згадана акція за лічені хвилини до відкриття сесії обл­ради, на якій головував... усе той же Удовіченко. То проти якої влади він з однопартійцями «повстає» і чому відокремлює себе від неї? Надто за умов, коли сів у крісло після змови «регіоналів» із тутешніми БЮТівцями.

Може, повпреди Віктора Януковича на Полтавщині «тягнуть лямку» тільки представницької влади й цілковито відлучені від виконавчої? Але ж, скажімо, територіальні відділення Антимонопольного комітету й Державної виконавчої служби очолюють члени фракції Партії регіонів в облраді. Головними «кураторами» найважливіших і найпотужніших комунальних служб, освіти та медицини були і залишаються ті, хто ще зовсім недавно організовував «одностайну підтримку» кандидата у президенти Віктора Януковича серед своїх підлеглих. Не кажучи вже про монопольного постачальника газу в оселі мешканців регіону — ВАТ «Полтавагаз», яке є цілковитою «вотчиною» «регіоналів».

Не зайве згадати і про те, що в минулому скликанні Верховної Ради у «змичку» з Партією регіонів вступили соціалісти. А на Полтавщині й зараз одразу двоє (!) заступників голови облдержадміністрації входять до фракції Соцпартії в обласній раді, «кадрове» управління ОДА та майже половину райдержадміністрацій тут очолюють саме «соціалістичні» висуванці — члени команди екс–«губернатора» Степана Бульби, котрий також був у «президії» вчорашнього мітингу «регіоналів» у Полтаві. Багатьом сьогоднішнім «опозиціонерам» із насидженими у владі кріслами «роздвоюватися» в такий спосіб, певно, нелегко. Хоча б тому, що подібне роздвоєння називають уже не позицією чи опозицією, а політичною шизофренією.