Цяцька завдовжки 10 км

28.03.2009
Цяцька завдовжки 10 км

Брати Брауни зі своїм дітищем.

Двоє братів–близнюків із Гамбурга — Фредерік и Герріт Брауни — створили найдовшу в світі іграшкову залізницю. Як повідомляє газета «Дейлі мейл», довжина колії становить 10 км, а сама залізниця розташувалася на території 1150 кв. м у передмісті Гамбурга — Шпайхерштадті. Вона відкрита для оглядин відвідувачами.

Брати, яким нещодавно виповнилося по 41 року, розпочали реалізовувати мрію свого життя у 2000–му і планують закінчити будівництво до 2014 року. Тоді довжина залізниці буде вдвічі більшою — 20 км. Брауни вже витратили на організацію суперзалізниці 10 млн. євро.

Маршрут іграшкової залізниці проходить по штучно відтворених у мініатюрі краєвидах Америки, Скандинавії, Німеччини та Швейцарських Альп. У наступні роки будуть додані ландшафти Франції, Італії та Великої Британії. На цей час іграшкова дорога складається з 700 поїздів, які разом нараховують 10 тисяч вагонів, 900 семафорів, 2800 будинків, 4000 легкових автомобілів та 160 тисяч фігурок людей. Люди зображені в динаміці: катаються на лижах, гуляють перонами, є навіть сцена арешту поліцією злочинця перед залізничним переїздом та сцена музичного фестивалю у Швейцарії. Майстерно відтворені ландшафти американських Скелястих гір, Великого каньйону, гори Рашмор, мису Канаверал, швейцарського піку Маттерхорн і скандинавського фіорду разом із круїзним судном довжиною більше метра, є готелі та казино Лас–Вегаса. Система обладнана 250 тисячами лампочок, завдяки чому можна відтворювати день, ніч, світанок та сутінки.

На створення цієї «забавки» знадобилося 500 тисяч годин, 700 кг штучної трави та чотири тонни сталі. Споруда настільки велика, що її обслуговування здійснюють 160 співробітників. Є навіть центральний пульт управління з десятками моніторів, на яких можна стежити за рухом потягів на різних дільницях. «Ми прагнули створити світ, який рівною мірою викликав би захват як у дітей, так і дорослих чоловіків і жінок», — сказав Герріт Браун.