Чи є прогрес у регресі?

27.03.2009
Чи є прогрес у регресі?

Олена Савченко й Робін Шолкови не залишили конкурентам шансів на «золото». (Фото Рейтер.)

Неоднозначні відчуття залишив виступ головних україн­ських претендентів на медалі Олімпійських ігор у фігурному катанні. З одного боку, київ­ська пара Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов поліпшила свій минулорічний результат у цифровому еквіваленті: торік на чемпіонаті світу українці здобули 173,62 бала, а на ниніш­ньому форумі в Лос–Анджелесі — 175,61. Утім якщо минулоріч наш спортивний дует опинився під самим п’єдесталом пошани, на четвертому місці, то тепер розташувався на доволі скромній як для себе шостій позиції. Такі пертурбації свідчать про гостру конкуренцію й те, що явних «любимчиків» у суддів наразі немає. А от чи справді є користь від тренувань Тетяни й Стаса у Німеччині в порівнянні зі столичною «Крижинкою», засвідчить прокат на Олімпіаді–2010 у Ванкувері.

Після короткої програми наша пара замикала секстет найсильніших. Виступ Волосожар і Морозова вчора зранку за київським часом у довільній програмі порадував їхнього тренера, німця Інго Штойєра. Українці красиво виконали обидва «викиди» й один стрибок, а от на другому помилилися, хоча й не критично. За підсумками другого номера програми Таня і Стас стали п’ятими, що, однак, не дозволило їм піднятися на цю ж сходинку в загальному заліку. На цьому місці опинилися росіяни Марія Мухортова й Максим Транков, які в короткому прокаті були четвертими, а в довільному — аж сьомими.

Шостий результат Воло­сожар і Морозова дозволить Україні послати на Олімпійські ігри дві пари. Ліцензії, що розігруються на чемпіонаті світу, видаються на країну, а не на конкретних спортсменів, тож в обличчя наших представників у Канаді знатимемо ближче до головного старту чотириріччя. Щоправда, місце у збірній нашого головного дуету навряд чи хтось піддає сумніву.

А беззаперечними переможцями світової першості другий рік поспіль стали представники Німеччини — Робін Шолкови й колишня киянка Олена Савченко. Виступ триразових чемпіонів Європи не став ідеальним, адже, виконавши всі складні елементи, партнер упав на простій «доріжці кроків». Та, попри це, у наставника пари, того ж таки Інго Штойєра, не було приводів скаржитися на своїх учнів.

У середу за місцевим часом першу з двох своїх програм відкатали чоловіки. Великих сюрпризів їхній короткий виступ не приніс — серед лідерів усім відомі особи, розрив між якими не надто суттєвий. Попереду наразі постійний призер найпрестижніших змагань останніх чотирьох років — 24–річний француз Брайан Жубер. Киянин Антон Ковалевський зірок із неба не хапав і отримав 19–ту суму балів за коротку програму. Володарів медалей представники сильної статі визначають сьогодні зранку за київським часом.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Лос–Анджелес, 24–29 березня)

Спортивні пари. Довільна програма. 1. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 131,18 бала. 2. Д. Жанг/Х. Жанг (Китай) — 119,10. 3. Кавагучі/Смирнов (Росія) — 117,45. 4. Панг/Тонг (Китай) — 115,90. 5. Волосожар/Морозов (Україна) — 111,51...

Підсумкове становище: 1. Савченко/Шолкови — 203,48. 2. Д. Жанг/Х. Жанг — 186,52. 3. Кавагучі/Смирнов — 186,39... 6. Волосожар/Морозов — 175,61...

Чоловіки. Коротка програма. 1. Жубер (Франція) — 84,40. 2. Лисачек (США) — 82,70. 3. Чан (Канада) — 82,55... 19. Ковалевський (Україна) — 64,28...