Хто краще бореться за моральність ТБ

18.03.2009

Ця справа тягнеться віддавна: ще рік тому «УМ» повідомляла про конфлікт начальника відділу зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Миколи Гриценка з його ж відомством, Нацрадою. Письменник Гриценко загострив тему аморальності деяких вітчизняних телеканалів та неспроможності Національної ради вирішувати цю проблему, виступивши з відкритим зверненням до РНБО. У свою чергу, керівництво Нацради звинуватило Гриценка в «порушенні трудового законодавства» та звільнило його з посади. На підтримку пана Гриценка з’явився лист групи відомих діячів культури. Свою відповідь на сторінках «УМ» дав голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко — він закинув Гриценкові невідповідність посаді та надмірну гоноровість. І ось справа отримала продовження: як повідомив «УМ» сам Микола Гриценко, «після тривалих судових засідань Окружний адміністративний суд м. Києва прийняв постанову, в якій, зокрема, зазначено, що стосовно Гриценка Національна рада діяла не в межах законів та Конституції України, необґрунтовано, упереджено, недобросовісно та нерозсудливо», тому суд скасував накази про оголошення доган Миколі Гриценку та поновив його на роботі.

Як видно з відозви, наданої паном Гриценком, він вважає свою боротьбу з Нацрадою боротьбою за моральність усього українського медіа–простору. «Як не намагалось керівництво Нацради відхреститися від власної причетності до негативної ситуації в телерадіомовному просторі (навіть віддавши в жертву конкретну людину), це їм не вдалося зробити. Вони гадали, що система зітре на порох будь–кого. Але суд розставив усе на свої місця», — зазначає Микола Гриценко в коментарі для «УМ». Водночас він не очікує від «нинішніх керівників Національної ради якихось логічних законослухняних дій», знаючи, що Нацрада опротестовує рішення суду.

Гриценко закидає своєму відомству «розправу над людиною», недієвість у впливі на телерадіопростір, відтак закликає до кадрових змін у Нацраді. При цьому Гриценко визнає: за рік рада «прийняла більше рішень, які стосуються моральності телеефіру», але він «досі залишається зоною національного лиха».

Погляд пана Гриценка на стан справ у вітчизняному медіа–просторі поділяють багато експертів та небайдужих людей. Однак вони не переводять цю проблему на рівень особистісних протистоянь. І, скажімо, Президент Віктор Ющенко, до якого апелює звільнений скандальний посадовець, на недавній зустрічі з керівниками Нацради не просто прийняв їхній звіт, а відзначив результативність роботи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та принциповість цього органу в приведенні інформаційного простору до норм українського законодавства. «Ми вперше побачили стиль, вперше побачили орієнтир, який обрано за мету роботи», — цитує оцінку Президентом роботи Нацради прес–служба глави держави.

Коментуючи протистояння з Миколою Гриценком та повідомлення про рішення суду на його користь, голова Нацради Віталій Шевченко сказав «УМ» буквально таке: «Це не відповідає дійсності. Немає судового рішення, яке б набрало чинності. Нацрада, до речі, порушує питання про притягнення до відповідальності виконавця, який із невідомих нам причин вдався до посадових зловживань, надіславши дивні вимоги».