Третій перший

18.03.2009

Учора Президент призначив Володимира Огризка першим заступником секретаря РНБО. Колишній міністр закордонних справ став уже третім першим «замом» Раїси Богатирьової. Крім Огризка, посади з такою назвою обіймають Костянтин Грищенко і Степан Гавриш. Грищенко — до речі, теж екс–глава МЗС, за сумісництвом є послом України в Росії.

Що цікаво: в структурі апарату РНБО, затвердженій главою держави, передбачено місця лише для двох перших заступників. Тобто ліміт привілейованих «замів» перевищено. Очевидно, із призначенням Огризка бралося до уваги те, що Грищенко працює ніби поза штатом, концентруючись на роботі в амбасаді у Москві.

А загалом число заступників секретаря Радбезу зросло до дев’яти, адже є ще шість «звичайних» «замів» (Зайчук, Парашин, Пишний, Борис Соболєв, Ткачук, Яцук). Чи не забагато це для апарату РНБО — органу, який, згідно з положенням, «здійснює поточне інформаційно–аналітичне та організаційне забезпечення діяльності» Ради нацбезпеки? Зовсім недавно глава секретаріату Президента Віктор Балога виступив із критикою уряду за те, що той протягом 2008 року запровадив 30 посад заступників міністрів і 20 — заступників голів держкомітетів. Структура РНБО наприкінці минулого року теж зазнала скорочень, але керівну ланку ці реформи не зачепили. Радбез і надалі залишається місцем зосередження високопосадових кадрів, які Президент залишає у своїй орбіті.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кабінет Міністрів гальмує виконання постанови Верховної Ради про скорочення зарплат Президента і Прем’єр–міністра. Про це заявив керівник Головної служби забезпечення зв’язків із ВР та Кабміном секретаріату Президента Ян Берназюк. Він відзначив, що уряд мав до 16 березня подати до ВР пропозиції щодо зміни законодавчих актів, які дозволили б урізати зарплати посадовцям.