Війна інспекторам

17.03.2009
Війна інспекторам

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У 2008 році через сварку будівельні компанії не здали в експлуатацію 18 вже повністю готових до заселення багатоповерхівок і майже 30 будинків зі ступенем готовності до 80 відсотків. «Причина пов’язана не стільки з кризою, скільки з проблемами, які виникли в ДАБК. Згадані 18 будинків пройшли на рівні очолюваного мною управління всі необхідні експертизи, справа лише за оцінкою державної комісії, але з якоїсь невідомої причини інспектори не виконали свою роботу», — прокоментував днями ситуацію начальник управління соціально–економічного розвитку, планування та обліку міськради Яків Мусієнко.

Уперше півтора десятка найбільших будівельних компаній області вчинили бунт інспекторам восени минулого року. Як «УМ» уже повідомляла, вони вивели своїх людей та важку техніку на майдан Свободи і стукали касками по бруківці так натхненно, що їх почув навіть глава держави, який перебував того дня у Харкові з робочим візитом. Віктор Ющенко, вислухавши будівельників, дав наказ голові облдержадміністрації Арсену Авакову розібратися з цією проблемою особисто і доповісти «нагору».

За словами будівельників, чиновники з ДАБК перетворили державну інспекцію на ситну годівницю. Скажімо, проведення повторної експертизи об’єктів у них коштує мільйони гривень, тоді як дана послуга, за інформацією центрального офісу структури, взагалі безкоштовна. Будівельникам також не вигідно здавати ДАБК документи, що готові до експлуатації, оскільки день перебування паперів в офісі інспекторів коштує півтори тисячі гривень. Лежати ж у черзі теки з документами можуть не один місяць.

Автором згубної для галузі здирницької схеми будівельні компанії назвали тодішнього заступника начальника ДАБК Олександра Протаса, що більш відомий у Харкові як власник мережі супермаркетів «Таргет». Йому закинули, що він, не маючи спеціальної освіти і досвіду роботи в будівельній галузі, тимчасово припинив роботу багатьох будмайданчиків і ввів до складу комісії своїх людей, які так само не компетентні. «Це абсолютний безмір, — сказав днями на селекторній нараді з Прем’єр–міністром керівник компанії «Житлобуд–1» Олександр Харченко. — Наш харківський ДАБК приватизувала торговельна група «Таргет». Держбудекспертиза розташована на її території і так просто туди не потрапити».

Цікаво, що це звинувачення пролунало після того, як будівельники, одностайно підтримані міськими й обласними чиновниками, домоглися, аби до Харкова приїхала комісія Міністерства регіонального розвитку та будівництва. У переддень візиту столичних управлінців стало відомо, що Олександр Протас більше не працює у харківській філії, оскільки його запросили на роботу... до центрального офісу контролюючої структури.

Чи знайшли якісь конкретні порушення у роботі забудовників та інспекторів міністерські чиновники, сказати важко. Але вже той факт, що вони погодилися після візиту до міста провести відкритий конкурс на заміщення посади начальника місцевого ДАБК, говорить про їхнє бажання нарешті вирішити цю проблему. Конкурс справді провели два тижні тому. Незаперечну перемогу отримав начальник обласного управління капітального будівництва Андрій Парамонов. Але сталося непередбачуване. Очільник Мінрегіонбуду Василь Куйбіда й досі не підписав наказ про призначення Парамонова, що викликало черговий шквал емоцій. «Міністр, вибачте, бреше! — сказав на селекторній нараді Олександр Харченко. — Він обіцяв, що буде проведено конкурс, а тепер блокує рішення комісії!».

Що сталося в Києві, пояснив заступник голови облдержадміністрації Сергій Стороженко. Він каже, що з дев’яти учасників конкурсу четверо представляли інтереси все того ж Олександра Протаса і вже встигли оскаржити результати в суді. У свою чергу керівники будівельних компаній кажуть: якщо потрібно, дійдуть із пікетами і до Кабміну. Причому разом із людьми, які безнадійно чекають на вже збудоване житло. «Сьогодні багатотисячний колектив будівельників Харківської області знову на порозі страйку, — написав у листі до Прем’єр–міністра голова обласної ради Сергій Чернов. — До них готові приєднатися і жителі області. Люди вкрай обурені байдужістю центральної влади у цьому питанні».