Хочу бути космонавтом!

17.03.2009
Хочу бути космонавтом!

Олександра з Донеччини виготовила «переможну» саморобку, за що й отримала призи з рук Катерини Ющенко. (Фото надано прес–службою БФ «Україна 3000».)

У Київській школі № 168, де навчаються і «звичайні» діти, і малюки з діагнозом ДЦП, ніхто не тицяє пальцем у дівчинку, яка пересувається на візочку, і не дражнить учня, чиї слова не завжди можна розібрати. Річ у тім, що три роки тому керівництво школи вирішило запровадити інклюзивну форму освіти (себто навчання дітей із ДЦП разом із здоровими у звичайних класах). Сьогодні у школі навчаються 38 дітей із особливими потребами, з них 17 пересуваються на візках і потребують постійного догляду. Тож не дивно, що саме в цій школі відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу творчості для дітей із діагнозом ДЦП, який проводився в рамках спільної програми Фонду «Україна 3000» і компанії «ТНК–ВР Коммерс» «Радість дитинства — вільні рухи».

На конкурс надіслали свої роботи 202 маленькі митці з усієї України. Більшість малюнків, саморобок та художніх творів можна було побачити на виставці, розгорнутій у школі. Серед них вибрали 19 переможців, які отримали цінні призи: володарі перших місць отримали ноутбуки, других — цифрові фотокамери, третіх — портативні DVD–плеєри. Крім того, кожен переможець повіз додому книжку від директора видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА» Івана Малковича. Цікаво, що перше місце в номінації «Вірші, проза» у віковій групі 6—11 років посіли брати–близнюки з міста Рівне — Артем і Давид Бойки. Один у віршованій формі розповів, що хоче стати космонавтом, інший — перукарем. «УМ» поспілкувалася з мамою хлопчиків і дізналася, звідки в малят узявся такий талант. Докладніше про це читайте на наступній шпальті «Здоров’я».

Перш ніж піднятися до зали для нагородження переможців, голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко побувала в інклюзивних класах незвичайної школи і поспілкувалася з учнями та викладачами. А від мам «особливих» дітей почула, що дітям із ДЦП набагато краще вчитися тут, ніж у школі–інтернаті. Тому пані Катерина зазначила: «Я дуже хочу, щоб за два–чотири роки в кожному обласному місті була така школа. І ми зробимо все, що треба: звернемося до уряду, Верховної Ради, — і запровадимо таке законодавство і фінансування, щоб діти з особливими потребами, які вчаться у загальноосвітніх школах, могли отримувати таку ж грошову допомогу, що й діти, які вчаться у спеціалізованих школах».

 

ДО РЕЧІ

Катерина Ющенко розповіла, що завдяки роботі програми «Радість дитинства — вільні рухи» понад 1300 дітей з особливими потребами пройшли курс реабілітації в Міжнародній клініці відновного лікування. А також 54 установи України отримали допомогу на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень — щоб кожна мама могла привести свою дитину з діагнозом ДЦП туди, де малий пацієнт отримає доступ і до сучасного обладнання, і до комп’ютерів, і до розвиваючих ігор.