Знову за стіл. «Круглий»

17.03.2009

Щойно позбавивши Валентина Наливайченка приставки «в. о.», Верховна Рада знову викликає свіжопризначеного голову Служби безпеки «на килим». Учора на погоджувальній раді з ініціативи спікера Володимира Литвина було вирішено впродовж поточного пленарного тижня заслухати звіт Наливайченка — про стан фінансування, кадрове забезпечення та управління майном СБУ. Також парламентарії планують у четвер розглянути в другому читанні зміни до внесеного Анатолієм Гриценком закону про СБУ щодо звільнення та призначення керівництва Служби.

Утім службовому становищу Наливайченка поки що ніби нічого не загрожує — ініціювати його відставку опозиція не планує. «Ми Наливайченка не обирали і не збираємося знімати. Це кадрове питання провладної коаліції, вони сьогодні несуть відповідальність за стан справ у країні, тому хай відповідають і ухвалюють будьяке рішення», — заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Фракція Блоку Тимошенко вустами свого голови Івана Кириленка також підтвердила, що ставити на голосування питання про відставку голови СБУ наміру не має. Натомість у ВР може бути створена слідча комісія щодо діяльності СБУ, яка, за словами Кириленка, «допоможе Службі безпеки розпочати серйозне реформування в цій структурі».

Із ротацією в уряді, про яку вже давно говорять БЮТ і коаліційна частина «НУНС», знову може виникнути затримка. Як повідомив Литвин, парламент чекає відповідних кадрових пропозицій від Кабміну, і щойно вони надійдуть, кандидатури нових міністрів будуть поставлені на голосування. За словами Голови ВР, «це питання проговорювалося з Прем’єр­міністром» і цього тижня вже нібито може бути розглянуте. Окрім того, ось­ось на затвердження парламенту від Президента має надійти кандидатура нового міністра закордонних справ замість відставленого Верховною Радою Володимира Огризка.

Серед інших питань, які стоятимуть на порядку денному 17—20 березня, — розгляд закону про збільшення акцизного збору та зміни до бюджету в частині скасування двох статей, відповідно до вимог МВФ, податковий кодекс Миколи Катеринчука та нова редакція змін до митного кодексу Сергія Терьохіна, земельний кадастр і знову звіт тимчасової слідчої комісії щодо забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках, голова якої Інна Богословська так і не відзвітувала минулого разу.

Окрім того, Литвин повідомив, що Президент звернувся до ВР із проханням прискорити розгляд законопроектів щодо проведення виборів за відкритими партійними списками. Та перш ніж виносити це питання в сесійну залу, спікер запропонував провести окрему зустріч у парламенті й за участю Президента, уряду та лідерів фракцій обговорити це питання і майбутні президентські вибори. На пресконференції по завершенні погоджувальної ради Голова ВР висловив сподівання, що вже сьогодні у перерві лідери фракцій домовляться про те, щоб провести такий «круглий стіл» за участю керівників держави.

 

БУКВА ЗАКОНУ

Президент повторно повернув до Верховної Ради без підпису закон про тимчасові слідчі комісії. У поясненні глави держави йдеться про те, що «низка положень цього закону не відповідає вимогам Конституції». Як пояснив Голова ВР Володимир Литвин, оскільки цей закон ухвалений парламентом повторно, Президент не може застосувати до нього право вето. Нагадаємо, що в разі, коли глава держави повертає закон без підпису, його має оприлюднити Голова Верховної Ради за власним підписом. Тому Віктор Ющенко поінформував парламент про те, що після оприлюднення зазначеного закону він має намір оскаржити його в Конституційному Суді.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Президент знову провів нараду з координації дій усіх органів державної влади та політичних сил у кризових умовах розвитку економіки. Як зазначила прессекретар Ірина Ванникова, головна мета наради за участю Прем’єр­міністра, Голови Верховної Ради, лідера опозиції та голови Нацбанку — формування єдиного загальнонаціонального антикризового плану дій, невід’ємним елементом якого є співробітництво з МВФ.