Їж від пуза з ласки Євросоюзу

17.03.2009

Невдовзі вечеря в ресторані Парижа чи Праги стане значно дешевшою: міністри фінансів Європейського Союзу домовилися про зменшення ПДВ на ресторанні послуги з нинішніх мінімальних 15 відсотків до 5,5 відсотка. Угода про зменшення податку стала можливою з огляду на глобальну фінансову кризу та в рамках уніфікації цін та податків у країнах ЄС. Тепер пообідати в європейських ресторанах коштуватиме дешевше.

Прибічники такого рішення стверджують, що воно сприятиме підвищенню рівня споживання. Окрім того, загальне правило ЄС «ПДВ — мінімум 15 відсотків», починаючи з наступного року, буде змінено в бік зменшення для багатьох інших послуг, як–то миття вікон, перукарство, ремонт велосипедів та кухонного обладнання тощо.

Битву за зменшення податку на додану вартість у ресторанах почали ще два роки тому французи. Їхніми головними опонентами були німці, які побоювалися зниження надходжень до бюджету. Але фінансова криза та потреба стимулювати малий бізнес за таких умов переконали навіть непоступливих бюргерів.