НЬЮЗ–РУМ

14.03.2009

27 березня у Москві на Нікітсь­кому бульварі відкриється перший у Росії Музей Миколи Гоголя, який буде облаштований у меморіальному центрі «Дім Гоголя». Як повідомляє радіо «Культура», експозиція складатиметься з двох частин, відтворених інтер’єрів квартири письменника — кабінету і вітальні. За словами автора експозиції Леонтія Озерникова, її справедливо буде назвати умовною, оскільки речей, що належали письменнику, майже не збереглося. Серед експонатів, пишуть «Ізвєстія», — «чорнильниця знаного вельможі, в якого служив батько Миколи Васильовича», «фрагмент дерев’яної прикраси родового маєтку Гоголя в Україні», «ґудзик із гоголівського фрака».

* * *

Київський театр «Київ модерн–балет» виступив на відкритті спеціальної міжнародної програми фестивалю «Золота Маска» «Маска плюс». Цей театральний форум став однією з найрезонансніших подій мистецького року не лише в Росії, а й у Європі, а тому цей візит підопічних режисера Раду Поклітару можна розцінювати і як внесок в іміджеву скарбничку мистецької України.

До Москви «Київ модерн–балет» возив два свої одноактні балети «Дощ» та «Болеро». Також у програмі «Маска плюс» беруть учать театри «АртіШок» (Казахстан), Banchetto Musicale (Литва), «Невеличкий драматичний театр Л. Еренбурга» (Росія, Санкт–Петербург), Естонський ляльковий і молодіжний театр та інші. Основна програма фестивалю «Золота маска», який відбувається вже впродовж 15 років, розпочнеться з 27 березня і триватиме до 17 квітня.

* * *

З 17 до 20 березня у Нью–Йорку пройдуть чергові торги Аукціонного дому Christie’s. Цього разу увазі шанувальників мистецтва представлять шедеври Азії: Китаю, Японії, Кореї, Непалу, Індії, Тибету... Топ–лотами фахівці називають експонати приватної колекції «Від Індії до Індонезії». Усього заявлено понад 200 позицій, серед яких — 21 скульптура з різних регіонів Південної Азії. Найпривабливішою для збирачів південноазійської старовини експерти визнали скульптуру богині Дурги, що перемогла в поєдинку демона Махіші. Ця фігурка — із Раджастану, датована 1179 роком, її початкова вартість становить 200—300 тисяч доларів.