А кухар–то «голий»

04.03.2009

Англійців прийнято вважати нікчемними кухарями. Але всюди є винятки. Джеймі Олівер — британський кухар, що вміє готувати, його кулінарне телешоу дивляться в Європі й Азії; загальний тираж його кулінарних книг, перекладених 11 мовами, вже сягнув 7–мільйонної позначки. У свої 33 він підкорив не лише домогосподарок і голлівудських зірок, а й британську королеву, яка нагородила кухаря рицарським титулом.

Джеймі Тревор Олівер народився у звичайній британській сім’ї у невеличкому селі Ессексе. Батьки хлопчика, як і дідусь, бабуся, були власниками пабу, тож Джеймі просто ріс на кухні. Ще в юності британець організував власну музичну групу і тепер, в ефірі телевізійного кулінарного шоу «Голий кухар», він може танцювати між плитою і барабанною установкою, встигаючи і перемішати м’ясо на сковорідці, і відтворити потрібні акорди. Як не дивно, умудряється не зіпсувати ні музику, ні страву.

Олівер, зрозуміло, вчився у спеціальних кулінарних закладах. А потім, щоб стати справжнім шеф–кухарем, відправився пізнавати премудрості у кухарську Мекку — Францію.

Популярності молодого кухаря посприяло телебачення. Спочатку це була просто передача. Потім про молодого чоловіка дізналися глядачі суперпопулярного серіалу The Naked Chef. Звичайно, спрацювала скандальна назва. Але голим Джеймі на телеекранах не з’являвся і не з’являється, він просто показує «без прикрас» продукти і страви. Філософія «голого» кухаря проста: страви не обов’язково прикрашати, листя салату можна порвати руками — і це буде смачно і корисно.

Джеймі не просто кухар–шоумен. Він, по–перше, залучає до роботи неблагополучних підлітків. По–друге, змусив чиновників своєї країни працювати над запровадженням уроків кулінарії у британських школах — щоб з юних років привчати англійців до здорового харчування, тобто піклуватися про їхнє здоров’я. Британська влада уже виділила півмільярда доларів на реформу шкільного харчування.

Одна з коронних страв «голого» кухаря — «сьомга, запечена у газеті Times» — для англійців просто і доступно. Як приклад того, що можна готувати з усього, що є під рукою. Оскільки у нас британського видання немає, то пропонуємо за рецептом Джеймі Олівера приготувати курячу грудку. Її потрібно розрізати навпіл. Потім зробити на кожній частині по три надрізи, м’ясо посолити, поперчити. Викласти на гарно розігріту сковорідку. Поряд покласти спаржу (можна замінити відвареною квасолею). На неї — тонкі смужки бекону, трохи посолити, поперчити. Невеликі помідори розрізати навпіл, якщо більші — на чотири частини. Покласти у сковорідку. Коли страва майже готова, покласти листя базиліку (чи притрусити сушеним) і полити оливковою олією. На тарілку викласти гіркою. Кілька шматочків помідорів розім’яти і вилити це пюре зверху.

Валентина НЕЛІНА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>