Високопосадове урізання

04.03.2009

Зарплати Президента, Прем’єр–міністра, народних депутатів істотно зменшаться у зв’язку з економічною кризою. Максимальна «получка» посадовців скоротиться удвічі. Відповідне рішення вчора прийняла Верховна Рада.

Як ідеться у постанові, рішення ухвалено «з метою скорочення окремих видатків державного бюджету в період економічно–фінансової кризи на матеріально–технічне забезпечення органів державної влади, оплату праці, соціально–побутове забезпечення осіб цих органів».

У перемоги завжди є кілька батьків. Найчастіше, коли є потреба у зменшенні видатків на владу (а така потреба під час економічної кризи очевидна), то цю ініціативу підхоплює весь сонм політикуму. Постанову про зменшення зар­плат чиновників внесла ціла група депутатів із усіх фракцій, а сам акт «Про заходи про впорядкування окремих видатків державного бюджету» підтримало аж 374 депутати.

Рішення парламенту підтримали і в секретаріаті Президента. Заступник глави СП Роман Безсмертний сказав, що посадові особи не можуть отримувати високу зарплату у скрутні часи. «Насамперед, має бути значно урізана платня посадовцям високого рангу — урядовцям, керівникам центральних органів влади, главам державних адміністрацій і всьому численному війську їхніх заступників, — яка перевищує середні показники по країні в кілька разів», — сказав Безсмертний.

Насправді депутати та чиновники ще матимуть час для того, аби обдумати свої фінансові плани та видатки на цей рік (хоча для багатьох ця зарплата — мізер порівняно з реальними «лівими» прибутками), бо рішення Верховної Ради «вказівкове» і політичне. А всі деталі, «зарплатну сітку» та інші нюанси розписуватиме Кабінет Міністрів. Саме уряду доручено упорядкувати заробітну плату Президента, Голови ВР, Прем’єра, міністрів, депутатів, секретаріату РНБО, секретаріату Президента, ДУС, голів облдержадміністрації та інших органів влади. Крім того, рекомендовано забезпечити впорядкування посадових окладів керівників та заступників керівників судів, органів прокуратури та інших правоохоронних органів, зокрема і зі спеціальним статусом. Кабміну також рекомендують удвічі зменшити фонд оплати праці державних підприємств–монополістів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Верховній Раді підрахували, хто з депутатів найбільш марнотратний. За даними, отриманими газетою «Дєло», найпопулярнішими видатками серед парламентаріїв є авіаперельоти і телефонні розмови. Зокрема, на перельоти Олександра Клименка — депутата від УНП у складі «НУНС» — у 2008 році було витрачено 117 тисяч гривень (газета свідчить, що ліміт становить 10 тисяч). Комуніст Микола Кравченко «налітався» на 84 тисячі гривень, «нунсівець» Ярослав Кендзьор — на 73 тис. Найбільшим балакуном виявився «регіонал» Сергій Ківалов: екс–голова ЦВК на прізвисько «Підрахуй» проговорив 23 тисячі гривень. А, наприклад, голова Народного руху Борис Тарасюк витратив на розмови 18 тисяч, а БЮТівець Володимир Полохало — 16,5 тис.

 

НА ВЛАСНІЙ ШКУРІ

«Будуть і такі, хто ледве зводитиме кінці з кінцями»

Скорочення своїх доходів коментує Владислав Лук’янов, народний депутат від Партії регіонів

— Не приховую, для 20—30 відсотків народних депутатів зниження зарплати удвічі справді значно позначиться на сімейному бюджеті. А комусь із незвички взагалі буде важко зводити кінці з кінцями. Але якщо ми йдемо до Європи, то повинні використовувати ту формулу для розрахунку заробітної платні посадовцям, яка прийнята за європейськими стандартами. А це — 12 мінімальних зарплат, встановлених у державі. Тому якщо прив’язати зарплату високопосадовців до мінімальної, то це буде непоганий заохочувальний фактор для підвищення останньої. Але мені дуже хотілося б, щоб нинішнє зниження виплат держслужбовцям не підштовхнуло, з одного боку, до збільшення корупції, а з іншого — до відтоку кадрів з усіх державних установ. Там і так зараз бракує висококваліфікованих працівників, а це для держави велика проблема.

Щодо депутатського корпусу, то тут ми повинні обмежити заробітну плату. Бо не можна, щоб люди йшли в законодавчий орган заради збагачення, за якимись матеріальними благами чи пільгами. Я особисто відмовився від отримання пільгового житла і вважаю, що норму про його виділення взагалі треба скасувати. Виконання депутатських обов’язків — не привід для таких заохочень. Той, хто йде в парламент, повинен розуміти, що отримає, швидше, проблеми від прагнення реально допомогти людям і розв’язувати нагальні державні питання, а не зайвий матеріальний ресурс.

На жаль, питання про зменшення зарплати й пільг високопосадовцям зараз використовується з метою відволікти увагу суспільства від економічних провалів у діях влади. Замість виводити економіку з кризи, виконавча влада замилює людям очі популістичними рішеннями. Проголосували, знизили пільги — добре. Тепер треба про це забути і йти далі, бо нерозв’язаних проблем надто багато, аби від них відволікатися.