Великий капець для маленької кампанії

04.03.2009
Великий капець для маленької кампанії

БЮТівці вчора вбили двох зайців.

«Під шумок» парламент учора скасував позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради, до яких залишалося всього нічого — дванадцять днів. За таке рішення проголосували аж 292 депутати. І тут, як і в питанні з відставкою міністра Огризка, виникла ситуативна коаліція БЮТ і Партії регіонів.

 

Тимошенко уникла ляпаса, щоб повернутися в клінч

Нагадаємо, на Тернопіллі вже понад рік триває клінч — через суперечки навколо застосування імперативного мандату немає ясності в питанні повноважень депутатів, котрі жорстко розділені на прихильників Тимошенко і Ющенка. Олії у вогонь додає протистояння облради з главою облдержадмініс­трації, тож представницька влада на Тернопільщині фактично паралізована. Дострокові вибори в цьому регіоні, призначені Верховною Радою на 15 березня, мали стати своєрідним лакмусом — як населення ставиться до провідних політичних сил на тлі кризи. По суті, це голосування стало б соціологічним опитуванням щодо поточного рейтингу Блоку Тимошенко на одному з базових майданчиків БЮТ.

Свого часу фракція Ти­мошенко у ВР охоче проголосувала за призначення виборів на Тернопіллі. Однак криза й політика Юлії Тимошенко так вплинули на позиції тернополян, що блок–тріумфатор зразка 2006 року зараз втратив першість. За останніми даними Центру соціологічних досліджень і прогнозування, ВО «Свобода» має в області рейтинг 22,9%, тоді як БЮТ — 18,6%. Націоналісти Тягнибока провели активну пропагандистську кампанію, залучивши на свій бік багатьох розчарованих «тимошенківців» і «ющенківців».

Тож БЮТ у Верховній Раді вирішив просто скасувати вибори. Автором проекту постанови виступив лідер фракції Іван Кириленко власною персоною. До БЮТівців (141) долучилися «регіонали» (147) і четверо депутатів від «НУНС»; комуністи й «литвинівці» голосів не давали.

Парламентський бартер

Олег Зарубінський, депутат від Блоку Литвина, в коментарі «УМ» відзначив: «Якщо подивитися на те, в яких голосуваннях сьогодні підтримували одне одного БЮТ і Партія регіонів, то стає зрозуміло: перші підтримали других у питанні щодо Огризка, а «Регіони» у відповідь дали голоси за скасування виборів до Тернопільської облради. Я це називаю бартер».

«Бартером» називає «політичний взаємозалік» БЮТ та ПР і Олесь Доній, депутат від «Народної самооборони». «Регіонали», у свою чергу, таку версію спростовують. «Ми голосували винятково через те, що за результатами соціологічних опитувань населення Тернопільщини не підтримує проведення цих виборів», — пояснив Борис Колесников. Владислав Лук’янов уточнив, що виборів не хочуть «60—70 відсотків мешканців Тернопільщини. Ми не можемо в цій ситуації піти всупереч громадській думці». Водночас Лук’янов зізнається: «Ми розуміємо, що Тимошенко скористалася тим, що Партія регіонів і опозиція налаштовані проти Огризка, аби вирішити якісь свої питання».

БЮТівці пояснюють свій задній хід ще й тим, що не потрібно збурювати в області соціально–політичну ситуацію, крім того, варто заощаджувати бюджетні кошти. Але варто нагадати, що фракція Тимошенко чомусь не зважала на такі аргументи, коли сама ж призначала вибори. Крім того, скажімо, щодо переобрання влади в Києві БЮТ має протилежну думку і не проти ініціювати тут уже другі дострокові вибори впродовж неповного року. Принаймні Юлія Володимирівна про це заявляла.

«Панічне скасування виборів за тиждень до їх проведення вказує на страх Блоку Юлії Тимошенко отримати оцінку своєї трирічної діяльності в регіоні», — констатує прес–служба ВО «Свобода». «Тягнибоківці» вважають, що парламент позбавив громадян конституційного права обирати місцеву владу. Після оприлюднення постанови про скасування виборів «Свобода» пообіцяла звернутися до Адміністративного суду з позовом про незаконні антиконституційні дії Верховної Ради. У своїй відозві з цього приводу партія Тягнибока закликає Президента Ющенка розпустити такий парламент.

Інші учасники тернопільської кампанії вчора з відозвами не поспішали — о пів на четверту в них почалася спільна нарада з приводу скасування виборів.

Небезпечний прецедент

Олесь Доній як політолог до цього додає: «Голосування по Тернополю — дуже небезпечний прецедент. Тепер є небезпека, що будь–яка сила, котрій не подобатиметься її рейтинг, зможе просто перенести або скасувати наступні вибори і стати навіть вічною нелегітимною владою. Я б сказав, і президентські вибори тепер — під загрозою». Доній вважає, що Тимошенко такими кроками, як учора по Огризку й по Тернополю, ще більше «відштовхує від себе нацдемівський електорат». Водночас із «тимошенківської» коаліції Олесь виходити не збирається — зрештою, як і інші «НУНСівські» нардепи, котрі вчора різко розкритикували голосування БЮТ спільно з «Регіонами».