Натрапила вода на струм

27.02.2009

26 лютого центр і частина Луганська залишилися без води. Про це повідомив на сесії міськради представник місцевого відділення ОКП «Компанія «Луганськвода» Павло Акімов. Виявляється, що виконало обіцянку відключити водників за борги ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», а отже, не виключено, до числа «посушливих» досить скоро можуть потрапити й інші райони, причому не тільки обласного центру.

Ситуація загалом для Луганщини не нова — ЛЕО і раніше «тренувало» в такий спосіб своїх боржників, а надто — водників. Однак у даному випадку є одна цікава подробиця. Вперше за борги відключають не обласне комунальне підприємство, яке вічно скиглило про відсутність коштів, а широко відоме в Україні і за її межами (особливо на острові Тортола, Британські Віргінські острови, де зареєстровано його «офшорного» власника. — Авт.) ТОВ «Луганськвода». Як уже повідомляла «УМ», левову частку системи водозабезпечення області Луганська облрада торік здала в концесію трохи замаскованому під російське ТОВ «Росводоканал» (усього 9,9% статутного капіталу) товариству з обмеженою відповідальністю «Луганськвода». Концесіонер обіцяв вкласти в розвиток об’єкта більше 700 млн. грн., причому 500 мільйонів — у перші п’ять років. Правда, поки що жодної гривні не вніс, хоча перша річниця з дня підписання концесійного договору виповнюється 12 березня.

Мало того. Для забезпечення прибуткової діяльності свіжоспеченого «товариства» обласні обранці пішли на безпрецедентний крок — підвищили тарифи на воду і водовідведення більш ніж удвічі, зробивши їх найвищими в Україні. Особисто лобіював «проект» голова облради Валерій Голенко, що означало автоматичне надання йому «режиму найбільшого сприяння». Здавалося, після цього у концесіонера просто не може бути жодних проблем. Але... 24 лютого прес–конференцію зібрав генеральний директор «Луганського енергетичного об’єднання» Віталій Цадо і публічно попередив керівництво «Луганськводи»: якщо за два дні не буде повернуто 40–мільйонного боргу за електроенергію, 26–го числа його компанія вимикає «рубильник». Крім усього, керманичеві луганського «рубильника» не дуже сподобався рівень компетентності одного з власників «Росводоканалу», такого собі Юрія Ширманкіна: «Мене, відверто кажучи, дещо здивувала бесіда з концесіонером. Людина настільки «плаває» в цифрах, що плутає абсолютні числа з відсотками. Та й ними оперує неакуратно. Зокрема, за його словами, електроенергія подорожчала в минулому році на 46 відсотків, хоча подорожчала всього на 36%». На запитання журналістів, як він сам збирається пережити «зневоднення», луганчанин Цадо зазначив, що купуватиме воду.