«Самодєлкіни» поза законом

27.02.2009
«Самодєлкіни» поза законом

Перший такого класу легкомоторний літак, запевняють ГУБОЗівці, мав полетіти на Прикарпаття.

«УМ» уже розповідала про літак, сконструйований в Охтирці, який став приводом для порушення кримінальної справи. В інформації було подано дві точки зору: правоохоронців та представників авіаклубу, де будувалася крилата машина. Зрозуміло, ці точки зору не збігаються. І на думку охтирських опонентів відразу відреагували працівники відділу УБОЗ на транспорті. Вони наполягають: йдеться про несертифіковане виготовлення літака з метою продажу. А буцімто технічна творчість членів авіаклубу — то лише прикриття для планованої оборудки. Тим більше, запитують, для чого в такому разі виготовлялося два літаки?

Інформацію про побудову літака саме з метою продажу міліціонери отримали ще в серпні минулого року, розповів «УМ» старший уповноважений з особливо важливих справ п’ятого міжрайонного відділу УБОЗ на транспорті ГУБОЗ України Віталій Цибулін. Відтоді ситуацію відстежували, навіть мають аудіозаписи розмов, де йшлося про продаж. «Літак мав придбати мешканець Івано–Франківська, який вніс передоплату у вигляді навігаційного приладу вартістю п’ять тисяч доларів. Якби літак полетів, охтирські майстри отримали б ще двадцять п’ять тисяч. У нас є повні зізнавальні свідчення покупця».

Зареєструвати куплену машину майбутній власник не зміг би: вона зроблена з деталей, які не підлягають сертифікації. Зокрема, двигун встановлений із автомобіля SUBARU EJ–20, прилади — від автомобіля ВАЗ 2106. «Виробники двигуна застерігають, що його можна використовувати лише на землі, у повітрі він буде глухнути, — каже Віталій Цибулін. — Тобто ми, по суті, попередили загибель людей. Ми дізнаємося, якими каналами надходили складові до літака. Можливо, йдеться про налагоджене виробництво. Хоча, за сьогоднішніми даними, літакобудівники є дебютантами». Не погоджується правоохоронець і зі звинуваченнями у незаконності процедури обшуку та вилучення техніки. Операція, запевняє він, проводилась законно.