НОВИНИ ПЛЮС

27.02.2009

Станік під питанням

Окружний адміністративний суд Києва поновив Сюзанну Станік на посаді судді Конституційного Cуду й визнав протиправним указ Президента, який у березні 2008 скасував призначення Станік суддею КС. Нагадаємо, що причиною звільнення цієї одіозної судді на Банковій називали порушення складання нею присяги судді у 2004 році — згідно з законом про Конституційний Суд, судді складають присягу в залі Верховної Ради в присутності глави держави, але, коли Станік присягала, Президент Кучма був відсутній.

Представники Президента збираються оскаржити рішення Окружного адмінсуду, яке вважають незаконним. За словами керівника служби з представництва в судах інтересів Президента Руслана Кирилюка, Окружний суд не поновлював Станік на посаді судді, а лише визнав незаконним відповідний указ Президента.

Україну можуть позбавити газу?

Якщо до 8 березня НАК «Нафтогаз України» не розрахується за спожитий у лютому газ, «Газпром» може перекрити кран. Таке рішення ухвалила рада директорів «Газпрому», пише газета «Коммєрсант–Україна», посилаючись на свої джерела. У «Нафтогазі» поки не отримували попередження від російського монополіста. «Ми розраховуємо, що нам усе ж таки вдасться акумулювати потрібну суму грошей до 7 березня і розрахуватися», — сказав прес–секретар «Нафтогазу» Валентин Землянський.

Президент кличе Черновецького

Наступного тижня в Президента відбудеться спеціальна нарада, на якій передбачається заслухати керівництво Київської міськдержадміністрації, голів райадміністрацій щодо справ у столиці. Про це повідомив глава секретаріату Президента Віктор Балога. Зокрема, буде заслухано обґрунтування останніх ініціатив КМДА щодо запровадження нових місцевих податків і зборів. За прогнозом Балоги, розмова буде неупередженою, принциповою та жорсткою: «Жодного популізму, прожекторства, проповідей і лірики — тільки мова аргументів».