МВФ повертається

27.02.2009

Сьогодні Президент про­веде нараду з Прем’єр–міністром, Головою Верхов­ної Ради та головою Національного банку, щоб виробити узгоджену позицію щодо відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це Віктор Ющенко повідомив учора під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» (G–7). Розмову з главою держави ініціювали самі дипломати — для того щоб, як пояснив посол США в Україні Уїльям Тейлор, «висловити своє бачення щодо важливості відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом». «На нашу думку, Президент, Прем’єр–міністр, Верховна Рада мають працювати разом, щоб утілювати ефективну політику, яка дасть змогу співпрацювати з МВФ, яка дасть змогу пройти через кризу і вивести з неї країну», — сказав Тейлор.

Нагадаємо, напередодні на засіданні Кабміну був затверджений проект спільної заяви влади про готовність до співпраці з Міжнародним валютним фондом, підписаний і ще раніше заанонсований Юлією Тимошенко. А голова президентського секретаріату Віктор Балога заявив, що Президент «не поставить свій підпис під жодною додатковою декларацією, оскільки такий документ не має конкретного змісту — уряд пропонує набір чергових заяв і запевнень, маючи на меті замаскувати той неспростовний факт, що кредитну угоду з МВФ не виконують і Україна має серйозні труднощі з одержанням наступного траншу позики».

Віктор Ющенко запевнив послів G–7, що на сьогоднішній нараді з Тимошенко, Литвином і Стельмахом будуть обговорені неузгоджені позиції і «відбуватиметься пошук компромісу», щоб Україна могла вийти з єдиною консолідованою політикою щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Ми опрацювали лист намірів до МВФ разом із Прем’єр–міністром та Головою ВР. Думаю, що за сьогодні–завтра цей документ буде доопрацьовано», — повідомив глава держави.

Президент наголосив, що від того, чи відновить Україна співпрацю з МВФ, залежить, чи зможе вона подолати кризу. Адже втілення програми МВФ дасть змогу Україні розпочати співпрацю з іншими міжнародними фінансовими установами (зокрема, Світовим банком), а також іншими країнами, зокрема ЄС та США.

За словами В. Ю., сьогодні «МВФ допускає велику еластичність у поглядах», у тому числі і щодо показників дефіциту бюджету України. А це «дає надію, що переговори завершаться успішно».

В уряді ж сподіваються, що за 10—12 днів, а може, й швидше, місія МВФ повернеться в Україну. Про це заявив в ефірі «5–го каналу» віце–прем’єр–міністр Григорій Немиря, повідомивши, що Прем’єр–міністр мала розмову з керівництвом фонду. «Співпраця з МВФ продовжиться, і Україна отримає і другий транш, і третій», — переконаний Немиря.

 

ДО РЕЧІ

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s у середу знизило довгострокові й короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з В/В до ССС+/С і в національній валюті з В+/В до В–/С.

Як повідомляє радіо «Свобода», рейтинги групи C за шкалою S&P означають велику вразливість і наближення до можливості дефолту, тобто невиконання кредитних зобов’язань.