Зелений кашкет і стриманий макіяж

27.02.2009
Зелений кашкет і стриманий макіяж

У наших прикордонників і зачіски охайні, і макіяж згідно зі стандартами. (Фото автора.)

Державна прикордонна служба України почала впроваджувати нові стандарти культури прикордонного контролю, що регламентують поведінку інспекторів, зовнішній вигляд і порядок на робочому місці. У відомстві навіть розробили спеціальну пам’ятку для інспекторів–прикордонників «Відомчі стандарти культури прикордонного контролю», яку днями презентували громадськості. Що й казати, неохайність та нетактовність серед «зелених кашкетів» відтепер жорстко каратимуть. У персоналу формуватимуть нову ідеологію, що ґрунтується на принципах відкритості й доброзичливості до тих, хто перетинає кордон. Причину змін керманичі Держприкордонслужби називають коротко: Євро–2012. Тож змінюватися на краще прикордонникам «сам Бог велів».

 

За словами начальника управління прикордонного контролю та реєстрації Адміністрації Держприкордонслужби Олександра Біньковського, розробляючи ці стандарти, фахівці відомства використовували передовий світовий досвід не лише у сфері здійснення прикордонного контролю, а й в організації роботи персоналу банківських систем, торгівлі тощо. Тому вимоги до українських «зелених кашкетів» не ниж­чі, ніж до працівників сфери обслуговування — банківських клерків чи продавців.

«Для усіх співробітників обов’язковими є привітна усмішка, доброзичливість, ввічливість та дипломатичність у спілкуванні, — зазначає пан Біньковський. — Інспектор, зокрема, повинен першим вітатися і розпочинати розмову з особою, яка подає документи, державною мовою, а після цього може перейти на мову співрозмовника».

Цікаво, що відомчими стандартами чітко регламентується зовнішній вигляд «зелених кашкетів». Тож український прикордонник на пункті пропуску повинен бути вдягнений в охайний, напрасований однострій, мати охайну зачіску та мінімум прикрас. Для жінок (а на кордонах держави служить чимало представниць прекрасної, але не «слабкої» статі) є додаткова вимога — стриманий макіяж. Зрозуміло, що на українських кордонах іноземці не зустрінуть дівчат у формі, що мають пірсинг у носі чи яскраво пофарбоване волосся. Хоча подібні «вольності» серед європейських контролерок автору доводилося бачити в пунктах пропуску Угорщини чи Польщі.

Серед іншого, від прикордонників вимагатимуть належної акуратної культури поводження з паспортами громадян. Адже, за словами Олександра Біньковського, чимало людей, що часто перетинають кордон, скаржаться на його підлеглих, мовляв, останні неохайно поводяться з документами, ставлять відмітки про перетин кордону як заманеться тощо. Відтак закордонні паспорти швидко псуються. Прикордонники мають намір привести до належного стану й робочі місця контролерів, щоб люди, які до них заходять оформити документи, почувалися комфортно та зручно.

Мало цього, кожен, хто перетне кордон, може заповнити спеціальну анкету, в якій матиме змогу поставити оцінку роботі «зелених кашкетів» конкретного пункту пропуску. Анкети друкуватимуться українською мовою та мовою суміжної держави. Для морських та авіаційних пунктів пропуску передбачені анкети українською, російською та англійською.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>