Іспанія без Мексики

27.02.2009

Місто Лінарес в іспанській провінції Хаен у шаховому середовищі користується особливою повагою й популярністю — саме тут щорічно відбувається один із найпрестижніших турнірів планети. Останніми роками до слави Андалусії приєдналися мексиканці, які взялися проводити в себе друге коло змагання. Утім фінансова криза далася взнаки й тут, тож 2009 року турнір відбувається лише в Іспанії.

Цього разу в Лінаресі зібралася фантастично сильна компанія, що дозволило XXVI за ліком змаганню отримати високу 21–шу категорію (визначається за рейтингом учасників). Очолив список гросмейстерів чемпіон світу — індієць Вішванатан Ананд, який, щоправда поступається лідерством у рейтингу болгарину Топалову (2791 проти 2796). Не обійшлася зіркова когорта без українця — Василь Іванчук наразі є третім у табелі про ранги (2779). Також виступають тут норвежець Магнус Карлсен (2776), азербайджанець Теймур Раджабов (2761), вірменин Левон Аронян (2750), китаєць Ван Юе (2739), росіянин Олександр Грищук (2733) та кубинець Леньєр Домінгес (2717).

Львів’янин Іванчук демонструє неймовірну миролюбність — усі шість партій наш співвітчизник завершив унічию: білими фігурами з Грищуком, Анандом, Домінгесом, чорними — з Ван Юе, Раджабовим і Карлсеном. А дивує всіх своєю переможною ходою один із рейтинг–аутсайдерів Грищук.

 

ТАБЛО

XXVI міжнародний турнір у Лінаресі

6–й тур. Грищук — Аронян — 1:0, Карлсен — Ананд — 1:0, Ван Юе — Раджабов, Іванчук — Домінгес — нічиї.

Турнірне становище: Грищук — 4,5; Карлсен, Аронян — 3,5; Іванчук, Ананд — 3, Домінгес — 2,5; Ван Юе, Раджабов — 2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українець Олександр Моїсеєнко посів друге місце на турнірі «Аерофлот оупен» у Москві. Як і француз Етьєн Бакро, харків’янин виграв чотири партії, п’ять звів унічию й набрав 6,5 очка, але поступився суперникові першою сходинкою за додатковим показником.

Змагання відзначилися й черговим «туалетним скандалом». Азербайджанець Шахріяр Мамедьяров звинуватив росіянина Ігоря Курносова в нечесній грі, оскільки той після кожного ходу виходив у туалет. На думку представника Азербайджану, його суперник користувався підказками ззовні, оскільки зіграв партію точно так, як рекомендувала потужна комп’ютерна програма, що й дозволило Ігорю виграти. Судді не виявили в діях Курносова чогось забороненого, але Мамедьяров на знак протесту знявся з турніру.

* * *

У Софії триває матч претендентів на світову шахову корону, в якому зустрічаються болгарин Веселін Топалов і американець Гата Камський. Суперники зіграли шість із восьми партій, після яких Топалов веде в рахунку 3,5:2,5. Болгарин виграв другу партію чорними фігурами, п’яту — білими, проте поступився в четвертій. Нагадаємо, спочатку планувалося, що ця дуель відбудеться минулої осені у Львові, але українське місто не змогло надати ФІДЕ необхідні фінансові гарантії.