Окріп із неба

26.02.2009
Окріп із неба

Микола Петренко: «Цей сонячний колектор нагріває щодоби 200 літрів води». (Фото автора.)

Ще два роки тому Микола Іванович вирішив для своєї родини проблему використання альтернативних джерел енергії: на даху приватного будинку встановив сонячний колектор, який безперебійно забезпечує його сім’ю гарячою водою. «Влітку, буває, вода на сонці закипить і парує. А небайдужі перехожі навіть попереджають: у вас на хаті щось димить!» — розповів «УМ» чоловік. За його словами, сонячний колектор нагріває щоденно 200–літровий бак з водою, чого для потреб його родини предостатньо.

Перш ніж придбати сонячний колектор, Микола Іванович консультувався з фахівцями та зважував їхні поради. А пізніше, під час поїздки до Китаю, на одному з тамтешніх підприємств придбав диво–апарат за дві тисячі гривень. Нині вартість колектора вже окупилася. «Такий пристрій можна поставити хоч на балконі багатоповерхівки. Він не потребує додаткових витрат на обслуговування, зате ви маєте в хаті гарячу воду й економите свої кошти», — каже господар, який працює директором обласного підприємства «Черкаситурист» та готелю «Росава». Тож з його ініціативи десять таких же колекторів встановили й на даху готельного ресторану. Влітку вони нагрівають чотири тонни води, восени — дві, а взимку — одну тонну. Ця вода йде на потреби харчового блоку.

Ще дев’ять років тому очолюване ним підприємство «Черкаситурист» завдяки співпраці з інститутом військово–морського флоту змонтувало свої електричні нагрівальні системи, поставивши у підвалі вісім електрокотлів з підводних човнів. Довгий час котли гріли воду для потреб готелю, тепер їх використовують як альтернативу. Включають тоді, коли на вулиці особливо похмура погода, а сонячні колектори не можуть нагріти воду до потрібної температури. Але таких днів, зазначає пан Микола, випадає за весь рік небагато.

«Ще три роки тому пропонував черкаській владі розпочати запровадження альтернативних джерел енергії. Чи в дитсадках, чи в лікарнях. Переконував, що ціни на газ повзтимуть вгору. Але далі розмов справа не пішла — ніхто не прислухався», — розчаровано пригадує пан Микола. Він пригадує, як відразу після Помаранчевої революції особисто звертався з цими питаннями в штаб Блоку Юлії Тимошенко. Там запропонували скинути на факс свої пропозиції. Микола Іванович їх переслав. На цьому все й завершилося — хоч би хто звернув увагу на ті його думки.

Тепер, коли ціни на газ дійсно стали високими, черкащани почали активно звертатися до Миколи Петренка і цікавитися роботою сонячних колекторів. Такі колектори недавно вже встановили в Черкаському зоопарку. Недавно, каже Микола Іванович, з’явилися вони і на одній із багатоповерхівок у центрі міста. «Дзвонять люди з районів, з Полтавської області телефонували, також розпитували про сонячні колектори. А знайомий черкащанин розповів, що брат з Ізраїлю теж радить ставити сонячні колектори».