Є у бюджету початок...

20.02.2009

Дика тиснява на двох «пропускних пунктах» у мерії — на вході та перед сесійною залою — обіцяла шоу. Дарма, що в мініатюрних кулуарах Київради і так ніде стати. Вчора туди набилася й купа журналістів, й охоронно–помічницький супровід мера. Власне кажучи, коли Черновецький виходив на вулицю, а відтак повертався до зали, побачити можна було тільки жирні загривки його бодігардів. Поки мер віщав зі сходинок Київради, «УМ» намагалась поспілкуватися з учасниками мітингу на його підтримку. Як не дивно, але всі вони були настроєні брутально й агресивно. (Значно легше довіритись невидимому вуху журналіста і нашептати у слухавку, як тебе виганяють на мітинг під загрозою звільнення, ніж спілкуватися з мас–медіа «наживо»). Словом, поки пікетувальники з прапорами Блоку Черновецького зривали злість на пресі, «реальний космонавт» намагався підняти «бабусь» на революцію, а події в залі починали «температурити».

 

Довгого — в сиротинець. Його квартиру — бабусям

Перекритий комунальними автобусами Хрещатик, кілька тисяч «прихильників Черновецького» під Київрадою — чудовий привід заспівати стару пісню про вічне. «Жуліки намагаються зняти вашого майбутнього мера Олеся Довгого — мого похресника, дуже доброго, хорошого хлопчика», — заявив Черновецький. «Він ваш син. Ви захистите свого сина?» — запитав хрещений батько Довгого в натовпу. Натовп невиразно замугикав, передчуваючи потребу в здачі аналізів на ДНК. Так і не віддавши нічийного сина Лесика в хороші руки, Черновецький повідомив юрбі, що наступний пункт програми — штурм мерії. «Я передам від вас, що якщо тільки Київрада буде заважати нам проводити реформи, я просто зараз усіх вас запущу в залу засідань. Ви готові показати їм свою силу?»— запитав він. Черновецький помацав біцепси в любих бабусь і попросив їх «стягнути» Віталія Кличка. «Благаю вас, не розходьтеся. Ще трохи. Нам потрібно, щоб порядок у залі був відновлений, я на вас розраховую», — попросив він, обіцяючи «зубодробильним» бабцям пиріжки та каву. (Подейкують, що учасникам мітингу платили вчора по 15 гривень «на душу населення»).

Власне, чому саме Клич­ко насипав солі на хвіст Черновецькому — не зовсім зрозуміло. Вдруге усунути Олеся Довгого від головування на сесії запропонувала Партія регіонів. Створити слідчу комісію щодо Черновецького у Верховній Раді намагався Блок Тимошенко (до речі, розгляд цього питання відкладено). Сам Довгий навмисне затягував засідання, бозна–скільки часу витративши на оголошення депутатських запитів та «подяк» мерові. Він навіть погодився на вимогу опозиції запросити до зали засідань представників столичних правоохоронних відомств — для уникнення та запобігання провокаціям. Нагадаємо, що головним завданням дня вчорашнього був не спаринг між бабусями та Кличком, а розгляд бюджету міста. Як і припускали опитані «УМ» експерти, це питання будуть відкладати під будь–якими приводами. Існування міста без бюджету дає можливість керувати його економікою в ручному режимі, і це по–перше. По–друге, з бюджетом у Черновецького нині — грандіозні проблеми.

Туди мільярд, сюди мільярд...

Як зазначають економісти, з головним фінансовим документом Черновецький загрався і догрався: заанонсувавши 25 мільярдів доходної частини, він спровокував уряд на дуже високий податок, який має бути стягнутий із Києва на користь держбюджету. Проте наразі про 25 мільярдів уже не йдеться. Надходження до загального фонду міського бюджету у 2009 році становитимуть 15,451 мільярда гривень, повідомив на сесії начальник головного фінуправління КМДА Віктор Падалка. Натомість віддати державі місто має майже сім із половиною мільярдів. Запізно схопившись за голову, Олесь Довгий прокоментував затверджений Президентом України держбюджет таким чином, що все, мовляв, іще не пізно переграти. На користь киян, ясна річ. «Ми сподіваємося, що Верховна Рада і Кабінет Міністрів звернуть увагу на наше звернення, переглянуть бюджет і вилучення з міського бюджету скоротять удвічі», — заявив Довгий. Аналіз того, чи захоче уряд в особі Юлії Тимошенко переписувати бюджет через необачність та популізм Черновецького — взагалі окрема тема для розмови. Навпаки, у неї (та й у Президента також) завжди буде привід жорстко розкритикувати столичного голову: адже ті методи, якими пропонує наповнювати бюджет міста Черновецький, є неприйнятними ані для Ющенка, ані для Тимошенко.

Київ стає містом–банкрутом, і це також очевидна річ. Не виключено, що десь улітку чи восени Леонід Черновецький «зістрибне» з «мерства», включившись у президентську (так, є такі амбіції!) виборчу кампанію. У будь–якому разі в Києві стане ще менше регулярних виплат «бюджетникам», ще більше неприбраного сміття чи незбудованих станцій метро. Коли цей номер «УМ» готували до друку, Київрада прийняла проект бюджету столиці до розгляду. За це проголосували 66 депутатів. Фінансова епопея триває...

 

ДО РЕЧІ

А у Верховній Раді лунали заяви про те, що днями було звільнено чотирьох головних лікарів київських лікарень за відмову вивести на мітинг на підтримку мера Леоніда Черновецького по 30 осіб від кожного лікувального закладу. Про це повідомив депутат від БЮТ Андрій Павловський, посилаючись на дані профспілок медичних працівників. За його словами, звільнили головного лікаря станції швидкої допомоги Анатолія Вернигору, головного лікаря першого пологового будинку Дмитра Шадлуна, головного лікаря Київської лікарні № 17 Миколу Дьоміна та головного лікаря шостої міської клінічної лікарні Михайла Царенка. Також намагаються звільнити Володимира Юрченка, головного лікаря Київського міського бюро судово–медичної експертизи, — стверджує депутат.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Київрада прийняла рішення про надання клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами земельної ділянки для будівництва Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері й дитини на вулиці Академіка Заболотного, 21. За відповідне рішення проголосували 102 депутати Київради. Ця лікарня «цікава» тим, що нею опікується фонд «Україна–3000», який у свою чергу очолює дружина Президента Катерина Ющенко.